Meevallertje met dank aan TCI

Of je het nu eens bent met hedgefonds TCI of niet, de aandeelhouder van ABN Amro maakt winst dankzij de acties van het Britse fonds. Ook bankbestuurder Rijkman Groenink.

Daar gaat ABN Amro weer.

Terwijl de beursgraadmeter AEX klap na klap krijgt te verwerken, is de bank bezig aan een opmars op het Damrak. De reden achter de stijging kan aandeelhouders of bestuursleden wellicht niet bekoren, maar ze profiteren vooralsnog allemaal.

De koers van ABN Amro is al jaren een doorn in het oog van aandeelhouders. De bank blijft achter bij de directe rivalen. Dit komt onder meer omdat het de kosten niet onder controle krijgt, ondanks vele pogingen.

De achterblijvende koers is een belangrijke reden waarom het Britse speculatieve beleggingsfonds TCI eind februari een brief stuurde, zowel naar de topbestuurders van de bank als naar de media. De strekking van deze brief: het rendement is al sinds het aantreden van Rijkman Groenink is het jaar 2000 veel te laag en dus moet de bank overwegen om zichzelf op te splitsen of in zijn geheel te verkopen.

De brief werkte als een drug voor het aandeel dat binnen enkele dagen met een koers van ruim 28 euro het hoogste punt bereikte sinds 2000, het hoogtepunt van de internethausse. Overigens had het aandeel al een goede paar maanden achter de rug, mede door speculaties over een mogelijke overname door de Bank of Scotland.

De grote vraag naar het aandeel wijst erop dat beleggers denken dat de hedgefondsen – er zijn naast TCI nog vier of vijf fondsen die aandelen hebben gekocht – succes kunnen hebben en dat er een strategische wijziging komt. Misschien gokken zij erop dat ABN Amro de belangen in de Verenigde Staten of Brazilië verkoopt en de winst aan de aandeelhouders geeft.

De stijging ging gepaard met voor ABN Amro enorm hoge omzetten. Volgens de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch ligt de gemiddelde omzet van het aandeel op circa 12 miljoen aandelen. Nadat de TCI-brief openbaar werd, gingen er aanmerkelijk meer aandelen over de toonbank. De piek lag rond de 100 miljoen op één dag. ABN Amro heeft ruim 1,8 miljard aandelen uitstaan. De brief die hedgefonds Tosca eerder deze week schreef aan het bestuur van de bank en die iets minder agressief van toon was, had overigens een veel minder groot effect op aandeel en omzet.

De koerswinsten sinds de openbaarmaking van de brief van TCI pakken ook goed uit voor topmanagers van de bank zelf. Afgelopen week deden zeven bestuurders van de bank een melding bij beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) met wijzigingen in hun bezit van ABN Amro aandelen. De afgelopen dagen liep een deel van hun opties af, dat zijn kooprechten op aandelen ABN Amro. Zij hadden in november vorig jaar al moeten aangeven wat zij daarmee zouden doen, vertelt een woordvoerder. De rechten uitoefenen en de aandelen kopen en vasthouden. Of de aandelen kopen en direct verkopen. In november stond de koers op bijna 23 euro. Zij konden de opties uitoefenen en de aandelen kopen voor 21,30 euro.

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink koos voor opties uitoefenen (60.000 stuks) en de aandelen verkopen, zo kan uit de melding in het AFM-register worden opgemaakt. Maar de koers is niet meer bijna 23 euro zoals november. De aandelen werden verkocht tegen 26,90 euro. Totale winst: 336.000 euro.

Overigens heeft Groenink, net als zijn collega’s, zijn aandelenbezit in ABN Amro afgelopen jaar uitgebreid, zegt de woordvoerder. Uit het AFM-register blijkt dat zijn bezit ruimschoots is verdubbeld tot 77.012 aandelen. De verhoging vloeit voort uit de beloning in aandelen die bestuurders krijgen. Groenink heeft die beloningen grotendeels toegevoegd aan zijn aandelenpakket.

    • Menno Tamminga
    • Heleen de Graaf