Koopzieke Kopers in de Retail

Misschien wel een miljard meer krijgen dan je zelf als minimum had gesteld. Kijk, dat is nog eens een plezierige kennismaking met private equity.

Verschillende grote private equityfirma’s als KKR, Blackstone en Thomas Lee zouden meer dan 6 miljard dollar willen bieden voor Aholddochter US Foodservice, meldde persbureau Reuters gisteren. Ahold zette die divisie, die als groothandel voor restaurants en cateraars niet goed bij supermarkten past, in november te koop. Dat was een zoenoffer aan de activistische aandeelhouders Centaurus en Paulson, die willen dat Ahold ook alle Amerikaanse supermarkten verkoopt.

In de VS koopt en verkoopt private equity al lang met grote regelmaat supermarkten. Deze hebben een stabiele kasstroom waar schuldenlasten makkelijk van betaald kunnen worden. Zo kocht Ahold in 1996 haar Amerikaanse keten Stop&Shop van KKR.

Nu is Europa aan de beurt. Private equity kocht al kleinere ketens zoals de Spaanse dochters van Ahold. Maar het wordt tijd voor grote vissen. Zoals Sainsbury, de nummer 2 in Groot-Brittannië. Een consortium bereidt een bod voor. Mogelijke prijs: 15 miljard euro. De partijen zijn CVC, Blackstone, Texas Pacific. Én KKR.

KKR zou ook interesse hebben getoond voor het Franse Carrefour, na Wal-Mart het grootste detailhandelsbedrijf van de wereld. President-commissaris Jean Luc Vandevelde werd deze week ontslagen, omdat hij een verkoop zou hebben voorbereid met een investeringsmaatschappij. De familie Halley, de grootste aandeelhouder, was daar niet blij mee. Pikant is dat wel. Juist voor de familie Halley beheerde Vandevelde een paar jaar geleden een deel van het vermogen met zijn Change Capital. Daarmee haakte hij op het laatste moment af bij het winnende bod op Vendex KBB. Van wie ook alweer? Van KKR.

Met de verkoop van vastgoed verdiende KKR en zijn bondgenoten het leeuwendeel van de aankoopsom terug. Dat willen de private equityfirma’s ook bij Sainsbury doen. Net als twee nieuwe grootaandeelhouders, die zich deze week bleken te hebben ingekocht, dat van Carrefour vragen. Geschatte opbrengst: 15 tot 20 miljard euro.

En laat verkoop van vastgoed nou ook precies een van de eisen van de twee hedgefondsen bij Ahold zijn.

Door de Aholdtop te charmeren met een lekkere deal voor US Foodservice , kan KKR na de champagne nog eens vriendelijk informeren of ook niet over de supermarkten kan worden gesproken. Want als je Carrefour kunt betalen, hoef je over Ahold niet lang te piekeren.

Daan van Lent

    • Daan van Lent