‘Kolencentrale met opslag CO2 ondergronds’

Premier Balkenende steunt de bouw van een schone kolencentrale in Nederland waarbij het vrijkomende broeikasgas CO2 ondergronds wordt opgeslagen in een voormalig gasveld.

Dat heeft de premier gisteren gezegd na afloop van de EU-klimaattop in Brussel. Volgens Balkenende komt de centrale waarschijnlijk in het noorden van het land te staan. Het gaat om een proef.

Ondergrondse opslag van CO2 wordt gezien als een belangrijke technologie in de strijd tegen het wereldwijd opwarmende klimaat. Volgens de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties, IPCC, moet het mogelijk zijn om in 2050 tussen de 20 en 45 procent van alle wereldwijd uitgestoten CO2 ondergronds op te slaan. Voor Nederland biedt CO2-opslag grote kansen, wegens de vele gasvelden.

Milieuorganisatie Greenpeace noemt Balkenendes steun voor een schone kolencentrale „ondoordacht”. Volgens de organisatie heeft de technologie van CO2-opslag zich nog onvoldoende bewezen. Bovendien blijft daarmee de winning van kolen mogelijk. Hetzelfde geldt voor olie- en gaswinning, waarbij de technologie ook kan worden ingezet. Greenpeace wil meer steun voor technologie die gebruik maakt van duurzame bronnen van energie, zoals wind, zon en golven.

Bijna alle grote energieconcerns in Nederland hebben plannen om ergens in het land een kolencentrale te bouwen, en sommige daarvan willen de centrale combineren met ondergrondse CO2-opslag. De kolencentrale van het Belgische Electrabel op de Tweede Maasvlakte, en die van Nuon in de Eemshaven zijn daarvan voorbeelden.

Met zijn uitspraak dat de proef met de schone kolencentrale waarschijnlijk in het noorden gaat plaatsvinden, lijkt Balkenende het initiatief van Nuon te steunen. Het energiebedrijf maakt bij het ontwerp van de centrale gebruik van een technologie die is ontwikkeld door energieconcern Shell.

Als alles volgens plan verloop neemt Nuon de nieuwe kolencentrale in 2011 in gebruik, en moet het twee jaar daarna mogelijk zijn om CO2 op te slaan.

Op de klimaattop in Brussel zijn regeringsleiders gisteren overeengekomen dat de lidstaten in 2020 hun gezamenlijke CO2-uitstoot met 20 procent moeten hebben teruggebracht ten opzichte van referentiejaar 1990.

Het Nederlandse kabinet heeft in haar recente regeerakkoord nog scherpere doelen geformuleerd. In 2020 moet Nederland zijn CO2-uitstoot met maar liefst 30 procent hebben teruggebracht ten opzichte van 1990.