Jean-Yves Thibaudet: Ara, opera without words

Jean-Yves Thibaudet: Ara, opera without words(Decca 475 7668)

Jean-Yves Thibaudet, de Franse pianist met de opvallende giletjes en rode sokken waarmee hij strijdt tegen het stoffige imago van klassieke muziek, had eigelijk zanger willen worden, maar had er helaas de stem niet voor.

Nu speelt hij de cd Aria vol met operamuziek: ‘opera without words’. Het enige dat erop is aan te merken is dat de volgorde van de tien nummers op de achterkant van het doosje een andere is dan die op de cd en in het cd-boekje.

Heerlijk repertoire: ‘Casta Diva’, ‘Vissi d’arte’, ‘O mio babbino caro’, de ‘Dans van de zalige geesten’, &cetera. Het bijzondere is dat niet alle nummers zich lenen voor meezingen. Ze zijn door de arrangeurs, onder wie Percy Grainger, Yvar Mikashof en Thibaudet, bewerkt tot nieuwe muziek, soms zelfs bijna onherkenbaar, zoals het slotduet uit Strauss’ Der Rosenkavalier. Maar we willen wel meerijden met Thibaudets Walkürenritt.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen