‘Investeerders kijken naar US Foodservice’

Enkele consortia van investeringsmaatschappijen hebben een bod uitgebracht op het Ahold-onderdeel U.S. Foodservice. Dat stelt persbureau Reuters op grond van enkele anonieme bronnen.

Onder de bieders op U.S. Foodservice bevinden zich bekende investeringsmaatschappijen als Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), Blackstone Group, Bain Capital, Wellspring Capital, Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) en Thomas H. Lee Partners, zo meldde Reuters gistermiddag.

Volgens Reuters zouden die partijen een bod hebben voorgelegd bij de raad van bestuur van Ahold. De verkoop kan Ahold volgens analisten 6 miljard dollar (4,6 miljard euro) opleveren. Ahold was niet bereikbaar voor commentaar.

U.S. Foodservice levert voeding aan onder meer restaurants, scholen, bedrijfskantines en ziekenhuizen. Vier jaar geleden kwam het onderdeel in opspraak nadat een boekhoudfraude werd geconstateerd van bijna 1 miljard dollar. Daarop moesten enkele bestuurders van de raad van bestuur opstappen en werden ze vervolgd. De omzet van U.S. Foodservice in 2005 was 19,6 miljard dollar.

Ahold kondigde vorig jaar november al de verkoop van het dochterbedrijf aan. Het concern wil zich zich volledig richten op zijn supermarktketens in de Verenigde Staten en Europa, onder meer Albert Heijn. Overigens staat ook de Amerikaanse supermarktketen Tops in de etalage, vanwege achterblijvende prestaties in de laatste jaren.

In december vorig jaar waren er al geruchten over investeringsmaatschappijen die belangstelling hadden voor U.S. Foodservice. Persbureau Bloomberg meldde toen dat KKR en CD&R een bod voorbereidden van ook 6 miljard dollar. Ze zouden hun bod in januari van dit jaar doen, maar daarna is niets van hun vernomen.

Enkele investeerders hebben of hadden een aandelenbelang in soortgelijke bedrijven. Zo verkocht CD&R foodservicebedrijf Alliant in 2001 aan Ahold. Wellspring bezit restaurantketen Checkers en Vistar, dat een van de grootste voedingsgroothandels is van de VS.

Beleggers reageerden gisteren positief op het mogelijke bod. Het aandeel Ahold was gisteren op de Amsterdamse beurs de grootste stijger van de AEX-index van belangrijkste bedrijven. Het aandeel Ahold steeg ‘s ochtends 4 procent, om de beursdag te eindigen op een koers van 7,78 euro, een winst van 1,4 procent.