Investeerder KKR aast op Boots

Het Amerikaanse private equityfonds Kohlberg Kravis Roberts heeft de Britse drogisterijketen Alliance Boots laten weten een bod op het bedrijf te overwegen. Daarbij heeft bestuurslid Stefano Pessina van Alliance Boots zich bij KKR aangesloten.

Het bestuur van Alliance Boots heeft gisteren bevestigd te zijn benaderd door KKR. Maar van een definitief bod is nog geen sprake, zo liet het concern gisteren in een persbericht weten. Op de Londense beurs steeg de koers van het aandeel Alliance Boots met 14 procent naar 1,68 euro.

Alliance Boots is vorig jaar ontstaan na de fusie tussen drogisterijketen Boots en medicijnengroothandel Unichem. Die fusie was onder meer ingegeven door problemen bij Boots, als gevolg van de toegenomen concurrentie van supermarktketens als Tesco en Asda.

Alliance Boots heeft een omzet van circa 14 miljard Britse pond (10 miljard euro). Het concern bezit 3.000 drogisterijen in onder meer Groot-Brittannië, Noorwegen en Nederland. Verder heeft het een netwerk van 380 medicijnendepots. In Nederland is het concern bekend van medicijnengroothandel Interpharm en de Kring-apotheek.

KKR is de afgelopen jaren als investeerder erg actief geworden in Europa, en ook in Nederland. Het belegt in afvalverwerker AVR, detailhandelsconcern Vendex KBB, VNU en Philips Halfgeleiders.

Twee weken geleden kwam KKR nog in het nieuws toen het samen met investeerder Texas Pacific Group de overname aankondigde van het Texaanse energieconcern TXU. Het overnamebod bedraagt 44 miljard dollar (34 miljard euro), tot op heden de grootste overname ooit gedaan door een financiële partij.

Uit onderzoek blijkt dat KKR in Europa het meeste kapitaal ophaalt bij institutionele beleggers.

koopje: pagina 25