Grote drugslijn Schiphol opgerold

Rechercheurs van de marechaussee, de douane en de landelijke opsporingsdienst FIOD/ECD hebben de afgelopen weken een grote internationale drugslijn opgerold, die via de nationale luchthaven Schiphol liep. Daarbij zijn zes mannen gearresteerd, zo heeft de marechaussee gisteren laten weten.

De mannen worden ervan verdacht dat zij grote partijen verdovende middelen via het vliegveld Nederland hebben ingevoerd. De marechaussee en de douane namen in dit onderzoek in totaal meer dan honderd kilo cocaïne in beslag.

Drie van de vermeende drugssmokkelaars werken bij de luchtvaartmaatschappij Martinair, zo bevestigde een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf. Nadere details weigerde de zegsman gisteren te geven.

Het onderzoek naar de criminele organisatie begon vorig jaar. Dat richtte zich aanvankelijk op de medewerkers van Martinair. Uit het speurwerk van de marechaussee en de douane blijkt dat de verdovende middelen in Mexico en de Dominicaanse Republiek aan boord van vliegtuigen werden verborgen. Na aankomst op Schiphol werd de cocaïne Nederland in gesmokkeld.

Nadat de verdachten waren opgepakt, zijn verscheidene huiszoekingen gedaan. Hierbij vonden rechercheurs diverse vuurwapens met bijbehorende munitie. Verder heeft het rechercheteam een speedboot, een aantal dure auto's en een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen.

De vijf verdachten staan woensdag voor het eerst voor de rechter. Hun zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. De zesde verdachte moet later voor de rechtbank verschijnen.

Ruim een maand geleden maakte de politie op Schiphol al de arrestatie bekend van een 46-jarige luchthavenmedewerker, die probeerde zes kilo cocaïne uit de beschermde gebieden van het vliegveld te smokkelen. Hij werd betrapt tijdens een controle bij de personeelsingang.