Groenewold tweede achter Sábliková

Martina Sábliková heeft als eerste Tsjechische schaatsster in de geschiedenis een wereldtitel gewonnen. Bij de WK afstanden in Salt Lake City was ze op de drie kilometer 0,32 seconde sneller dan Renate Groenewold, die in een Nederlands record van 3.58,41 verrassend zilver haalde. Brons ging naar de Canadese Cindy Klassen. Ireen Wüst, eergisteren winnares van de 1.500 meter, eindigde als vijfde.

Groenewold (30) twijfelde vooraf over deelname omdat ze al enige tijd kampte met griep en verkoudheid. Toch reed de tweevoudig winnares van olympisch zilver haar snelste drie kilometer ooit. Ze won van de Duitse routinier Claudia Pechstein in een rechtsreeks duel dat herinneringen opriep aan de vijf kilometer bij de WK allround van 2004. Groenewold werd daar kampioen.

„Ik heb een beetje dubbel gevoel”, lachte Groenewold na afloop voor de camera van de NOS. „Ik ben trots op mijn zilveren medaille, maar aan de andere kant wil je natuurlijk graag winnen. Dat lijkt een beetje de story of my life.”

Winnares Sábliková (19) brak dit seizoen door naar de absolute top. Nadat ze in Collalbo Europees kampioene werd, won ze de ene wedstrijd na de andere.

De Tsjechische debuteerde als 15-jarige bij de EK in 2003. Vorig jaar viel ze op met een vierde plaats op de olympische vijf kilometer. Bij de WK in Calgary werd ze op de langste afstand zelfs tweede. Dit seizoen kwam ze bij de EK als eerste vrouw ter wereld onder de zeven minuten op een buitenbaan. Bij de WK allround in Thialf ging met 6.49,31 het baanrecord aan flarden. Beide keren was het verschil met nummer twee meer dan tien seconden.

Vorige week won Sábliková op de drie kilometer de wereldbekerfinale en het eindklassement. De prijs van 14.000 dollar deelde ze met haar coach Petr Novak, die met een klein clubje jonge Tsjechen de schaatswereld wil veroveren. „Martina moet het geld voor ons verdienen”, lachte hij begin dit seizoen al in Berlijn. Na haar eerste wereldtitel lijken de financiële problemen verleden tijd.