God is verveeld en zingt gruizig

Voorstelling: Harry Faust, door Egon Kracht & the Troupe. Gezien: 5/3 in de Schouwburg, Gouda. Tournee t/m 20/5. Inl. 020-6718298, www.harryfaust.nl

God is de baas van een wereldomspannend pret-imperium, waar Mefisto werkzaam is als hoofd van de afdeling marketing en merchandise, en Faust is een talentloze onnozelaar die zijn ziel aan de duivel verkoopt om een soort Idols te winnen. Zo heeft acteur-zanger Frans van Deursen het bedacht en geschreven voor Harry Faust, de nieuwe theaterproductie van het zeskoppige muzikale gezelschap van bassist Egon Kracht. Een rock opera in concertante vorm, een concept-album op het toneel, met Van Deursen als verteller en zingende Mefisto en Jeroen Zijlstra afwisselend als de God die aan een verzetje toe is („I’m bored with being the Lord”) en als een overmoedig geworden Harry Faust die uiteindelijk op Fortuynse wijze de politiek in gaat. Hoe dat afloopt, weten we dus al bij voorbaat.

Van Deursen heeft de zangteksten naar zijn zeggen in het Engels geschreven om aan te sluiten bij het rock-idioom en omdat ze in het Nederlands „als een fout soort cabaret” zou klinken. Onzin natuurlijk, want een goed soort cabaret zou toch óók kunnen? En trouwens: er bestaat toch allang een goede traditie in Nederlandstalige rock? Nu moet hij telkens essentiële informatie in zijn verbindende teksten in het Nederlands vertalen.

Capabel klinken de Engelse teksten wel, voor zo ver ze althans verstaanbaar zijn. Zelf heeft Van Deursen er met zijn vocale flair weinig moeite mee, maar Zijlstra’s gruizige geluid vermaalt heel wat woorden tot iets ondefinieerbaars.

De hechte band speelt een breed spectrum van hoekige rock, Zappa-achtige heksenketels, country, swingjazz en fusion, waarin voortdurend de echo’s van allerlei grote voorbeelden doorklinken. Soms zelfs zo herkenbaar dat het op epigonisme gaat lijken.

Een ratjetoe van stijlen, kortom, waardoor Harry Faust weinig eigen karakter krijgt. En, mede door de voorspelbaarheid van de intrige, ook een beetje zielloos blijft.

    • Henk van Gelder