Financier van dierenpartij betrokken bij dierproeven

Nicolaas Pierson, de belangrijkste financier van de Partij voor de Dieren, verdient zijn geld met de verkoop van geïmpregneerde klamboes waarvan de chemicaliën zijn getest op dieren. Zijn bedrijf werkt al jaren nauw samen met chemieconcern Bayer, dat op grote schaal dierproeven doet.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. De Partij voor de Dieren is fel tegenstander van vivisectie en wil „een einde aan alle dierproeven”, zo staat in het partijprogramma. Dat moet gebeuren door „een systematische beperking van de dierproeven” en „een krachtige ontwikkeling van alternatieve testmethoden”.

Pierson doneerde vorig jaar 300.000 euro aan de partij. Dat geld kwam naar eigen zeggen uit de winst van zijn klamboebedrijf SiamDutch. Volgens de Partij voor de Dieren zelf is met die donatie het grootste deel van de succesvolle campagne van de partij tijdens de verkiezingen van november gefinancierd. De partij kwam toen met twee zetels in de Tweede Kamer. Door de uitslag van de provinciale verkiezingen krijgt de partij ook een zetel in de senaat.

„Wij hebben het geld van Pierson persoonlijk gekregen”, zegt partijleider Marianne Thieme in een reactie. „Geld van zijn bedrijf of van Bayer hadden we niet aangenomen.” De dierproeven voor de chemicaliën op de klamboes noemt ze een „noodzakelijk kwaad”. Dierenbeschermers reageren verrast op de herkomst van het campagnegeld. Directeur Marja Zuidgeest van Proefdiervrij vergelijkt het met de hoge energierekening van milieuactivist Al Gore. „Dat wringt. Als je als partij inderdaad anderen zo de maat neemt, moet je wel erg voorzichtig zijn. Hier word je minder geloofwaardig door. Wij hebben een klein vermogen als organisatie. Maar dat zit niet in bedrijven die zich met dierproeven bezighouden, niet in de farmaceutische industrie.”

Pierson is in 1989 begonnen met het impregneren van klamboes om malariamuggen te weren. Dat kan in Afrika volgens hem jaarlijks 60.000 kinderlevens redden. Voor de chemicaliën deed hij zaken met Bayer Thailand en Aventis Crops Science, dat in 2002 ook door Bayer werd overgenomen. Verantwoordelijk manager Gerhard Hesse van Bayer Environmental Science spreekt van een ‘long-standing relationship’ van Bayer met SiamDutch. Sinds 2003 zijn beide bedrijven officieel partners bij de ontwikkeling van een nieuwe insectwerende klamboe die vele malen gewassen kan worden. Het is een nieuwe technologie voor een ‘booming market’, aldus Hesse, die bevestigt dat de gebruikte insecticiden volgens de overheidsvoorschriften ook op dieren worden getest. Overigens werkt Bayer mee aan Europese initiatieven om naar alternatieven voor vivisectie te zoeken.

Pierson zegt geen moeite te hebben met de samenwerking. „Dat is geen dilemma geweest. Ik heb daar niet zo over nagedacht. Van die dierproeven wist ik niet. Om de netten te impregneren en mensenlevens te redden, moesten we in zee met een chemieconcern.”

portret partij voor de dieren: pagina 39

    • Cees Banning
    • Jaco Alberts