Fans maken zelf verbeteringen rollenspel ‘The Elder Scrolls IV’

De fantasiewereld vol ridders in de rollenspelgame Oblivion is nog rijker gemaakt door (te downloaden) aanpassingen van fans, schrijft Jan Meijroos

FANTASIEWERELD: Ridderfiguur in de wijde wereld van de game ‘Oblivion’.

Het rollenspel The Elder Scrolls IV: Oblivion verscheen precies een jaar geleden voor de PC en de spelcomputer Xbox 360. De game was een groot succes en liet spelers vrijelijk avonturieren in een grote, open fantasiewereld die Middle-Earth bijna naar de kroon stak. Of je nu als kloeke ridder, sluipende dief, scherpschietende boogschutter of een in zwarte pij gehulde, duivelse huurmoordenaar door het leven wilde gaan, het spel bood voor ieder wat wils.

Een van de kwaliteiten was de speelvrijheid. De speler kon op zijn gemak Cyrodill ontdekken (het fictieve land waarin het spel zich afspeelt) en het hoofdverhaal en bijbehorende opdrachten afwerken: het sluiten van diverse Oblivion hellepoorten om zo het aanhoudende gespuis een halt toe te roepen. Echter, op ieder speelmoment kon van het hoofdverhaal – in vakjargon de hoofdqueeste – worden afgeweken om op eigen houtje een van de honderden subqueesten uit te voeren.

honger naar avontuur

Mocht de Oblivion-speler na honderden uren nog meer honger naar avontuur hebben, dan kan hij terecht bij http://obliviondownloads.com. Hier kunnen spelers tegen betaling diverse content downloaden. Nieuwe onderdelen variëren van een speciaal harnas voor een paard, tot complete nieuwe avonturen. De grootste uitbreiding was Knights of the Nine waarin de speler een flink avontuur van tien uur als Kruisridder te wachten stond. Knights of the Nine is los te koop in de winkel maar kan ook gedownload worden van bovenstaande website. De Xbox 360 bezitter kan hetzelfde doen via de online dienst Xbox Live.

Maar er is meer. Naast commerciële uitbreidingen en losse content die te downloaden is, zijn het de fans zelf die aan het knutselen zijn geslagen. Het is overigens geen onbekend gegeven dat spelers aan de slag gaan met de techniek achter een spel om nieuwe content creëren. In de regel gebeurt dit meestal bij schietspellen waarbij de spelontwikkelaar een zogenaamde editor vrijgeeft die gebruikers in staat stelt allerlei zaken aan te passen en uit te breiden. Eenzelfde gebeurde bij Oblivion. En de gratis oogst is rijkelijk.

Een mooi beginpunt is Planet Elder Scrolls; een website gelinieerd aan de gerenommeerde Amerikaanse gamewebsite Gamespy.

Hier op http://planetelderscrolls.gamespy.com vinden we de ‘Ten essential Oblivion mods’. Deze mods of modificaties verrijken en verbeteren in sommige gevallen de spelbeleving van het originele The Elder Scrolls op velerlei gebied.

Een van de meeste gedownloade modificaties hier is de zogenaamde ‘BTMod’ die prijkt op nummer 1. Deze modificatie past de ingame menustructuur aan. Deze is van oorsprong nogal lomp en groot waardoor grote delen van het scherm bedekt worden met onoverzichtelijke menu’s en inventarissen. Deze aanpassing stroomlijnt de boel aanzienlijk waardoor navigeren door statistieken en wapens een stuk aangenamer geschiedt. Een aanrader is eveneens nummer drie op de lijst, de ‘Elven Cartographers - Map & Icons mod’. Deze modificatie past de landkaart zo aan dat deze een stuk aantrekkelijker en kleurrijker wordt om naar te kijken. Bovendien wordt ook hier de boel een stuk overzichtelijker van.

Erg handig zijn de aanwezige mods waarmee speciale harnassen te vergaren zijn die er niet alleen erg stoer uitzien – het groene glasharnas verdient speciale aandacht – maar de speler ook een stuk sterker maken. En voor wie het spel te makkelijk of juist te moeilijk vindt, zijn daar respectievelijk de ‘Wilderness Creatures List Mod’ en de ‘Francesco's leveled creatures/items Mod’. Die eerste zorgt ervoor dat de monsters en bandieten die je tegenkomt in het bos een stuk lastiger te verslaan zijn terwijl de Francesco’s Mod juist het tegenovergestelde bewerkstelligt.

Een schat aan gratis content vinden we eveneens op www.tessource.net. Deze website heeft haar modificaties netjes ingedeeld op categorie. Zo kun je zoeken naar nieuwe gebouwen, reisgenoten, queesten, rassen en klassen, haar en gezicht, nieuwe locaties en ga zo maar door. Alles is feitelijk aan te passen. Nieuwe ogen, betere zwaarden, zadeltassen, sterkere paarden, gemenere pijlen… bedenk het en iemand heeft in elkaar geknutseld. Zeer sfeervol is bijvoorbeeld de ‘Illumination Within’ modificatie. Wanneer u deze mod downloadt en installeert, krijgen alle gebouwen in alle steden en dorpjes realistische lichtschijnsels vanachter ramen en deuren. Vooral voor de nachtbrakers die er graag ‘s nachts op uittrekken werkt dit zeer sfeerverhogend.

sexy boogschutter

Tot slot vestig ik de aandacht graag op een feature van de website actiontrip.com. De feature heet ‘A Short and Useful Guide to Oblivion Mod Heaven’ en kent enige overlap met de tien essentiële Oblivon-modificaties van Gamespy.com. Toch worden hier (www.actiontrip.com/features/oblivionmodheaven.phtml) een aantal nieuwe inzichten naar voren geschoven. Zo wordt op actiontrip.com melding gemaakt van een sexy, rondborstige boogschutter Ariana Trudeaux die u mee kunt nemen als reisgenoot als het avonturieren wat eenzaam wordt. Voor de spelers die magie aanhangen is voorts de ‘Mountain Tower mod’ een fraaie aanwinst. Deze gratis toren is helemaal van u en huisvest naast een comfortabele slaapplaats en ruimte om voorwerpen op te slaan, een compleet alchemielaboratorium, een tovenaarskamer en een zeer uitgebreide bibliotheek om alle gevonden boeken en perkamenten rollen netjes te rangschikken. Verplichte kost voor de Gandalf wannabees onder u.

Andere handige websites die de moeite waard zijn, zijn www.oblivionportal.com, http://chorrol.com en www.oblivionsource.com
    • Jan Meijroos