Chipshol wil drie nieuwe rechters

De kans bestaat dat rechter D.P. Ruitinga zijn voor komende woensdag geplande vonnis niet uitspreekt. De voorzitter van de meervoudige kamer van de rechtbank Haarlem zou dan een tussenvonnis wijzen in de schadeprocedure tussen projectontwikkelaar Chipshol en luchthaven Schiphol. Eiser Chipshol heeft gisteren een verzoek bij de Haarlemse rechtbank ingediend om Ruitinga en zijn twee mede-rechters te wraken, dat wil zeggen: te laten vervangen door anderen.

In 2005 is de luchthaven door dezelfde rechtbank veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan Chipshol voor het onterecht laten opleggen van een bouwverbod op een lap grond langs de Aalsmeerbaan, dat Chipshol wil ontwikkelen. De huidige procedure gaat over de hoogte van die vergoeding: Chipshol eist 97 miljoen, Schiphol heeft 10 miljoen gereserveerd.

Kort voor de slotpleidooien half januari, zijn de drie rechters die al jaren op de zaak zitten – en het eerste vonnis wezen – door rechtbank vervangen door het huidige drietal, vanwege het „interne roulatiesysteem”.

Chipshol voelt zich „ernstig in haar procesbelang geschaad”, omdat nu drie niet ingewerkte rechters een eindoordeel moeten vellen. In een gesprek met Chipshol-oprichter Jan Poot zou de president van de rechtbank dit „expliciet” hebben toegegeven, aldus Chipshol.

De rechtbank bevestigt het wrakingsverzoek te hebben ontvangen en verwacht dat dit volgende week tijdens een openbare zitting wordt behandeld.