‘Chinezen gokken graag, maar letten wel op de centen’

Sebastiaan de Bont Foto Walter Herfst Rotterdam, maart 2007 Robeco Fondsbeheerder, Sebastiaan de Bont Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Hij boekte het hoogste rendement in 2006, maar zijn Chinese beleggingen waren de afgelopen anderhalve week het middelpunt van onrust en een spectaculaire koersval. Sebastiaan de Bont (30) beheert het Robeco Chinese Equities beleggingsfonds.

Was dit de koersval waar u bang voor was?

De Bont:„Vorig jaar deed de beurs het bijzonder goed, in januari en februari was het verloop ook positief. Toen kwam de Chinese regering vorige week met maatregelen om beursspeculatie te ontmoedigen. De maatregelen gelden voor de beurs met zogeheten A-aandelen, voor inwoners van China. Het Chinese Equities fonds belegt in zogeheten H-aandelen, de markt voor buitenlandse beleggers. Drie jaar geleden heeft de Chinese regering al speculatie op de vastgoedmarkt aan banden gelegd. Mensen die geen tweede huis meer konden kopen zijn naar de beurs uitgeweken. Na de aankondiging van maatregelen leek het wel alsof de hele financiële wereld de Chinese koersval volgde, maar dat is niet zo. Je zag bijvoorbeeld al eerder een serie cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt die niet gunstig waren. Op het moment dat beleggers minder risico willen nemen is de gemakkelijkste weg: geld terug trekken uit markten die sterk zijn gestegen, zoals China. Maar kijk: China blijft een groeimarkt, al kunnen die percentages van 8 of 9 procent economische groei structureel niet voortduren.”

Werden de koersstijgingen en de koersval gestimuleerd door de goklust waar Chinezen om bekend staan?

„Dat is een beeld uit Holland Casino. Chinezen letten goed op de centjes. De beurstrends zijn natuurlijk wel de uitkomst van speculatief handelen. Maar ook daar kun je een kanttekening bij maken. Vorig jaar was de koerswinst van de A-aandelen 130 procent, de vijf jaar daarvoor was het alleen maar verlies. Mijn voorganger die China bij Robeco deed liet bij zijn vertrek een notitie achter dat China de grote belofte was die zich nooit waar maakte. Of Chinezen nu grote gokkers zijn? Vermogensbeheer in China is een markt van 100 miljard dollar, dat is minder dan het totale beheerde vermogen van Robeco. De spaargelden in China zijn 35 maal zo groot als de markt voor vermogensbeheer.”

Hoe vaak reist u naar China?

„Ik probeer daar een maand per jaar te zijn. Twee trips van minimaal twee weken. Volgende week ga ik weer.”

Hoe reageren uw eigen beleggers op de koersval?

„Het is hier geen gekkenhuis. Tijdens de koersstijgingen hebben beleggers dik bij gestort, om het zo maar te zeggen. Nu zie ik hen kleine bedragen terugtrekken.”

Wat doet de koersval u zelf?

„Ik begin eerder, ik zit er meer bovenop. Als mijn klanten geld verliezen vind ik dat niet leuk. Toen de koersen op mijn scherm weer groen werden was ik wel opgelucht. Je wilt in elk geval het volste vertrouwen in je portefeuille hebben. En die heb ik. Door de koersdalingen komen sommige aandelen nu opeens in beeld, omdat zij teveel gezakt zijn. Dat zijn verschuivingen van een paar procent in de portefeuille.

    • Menno Tamminga