Chávez noemt Bush een politiek kadaver

Chavezargentinie.jpgNa hem eerder een duivel en een moordenaar te hebben genoemd, heeft de leider van de Bolivariaanse republiek Venezuela Hugo Chávez zijn Amerikaanse collega een politiek kadaver genoemd. In een voetbalstadion in Buenos Aires gevuld met twintigduizend gelovigen hield Chávez vrijdagavond een bijna twee uur durende scheldkanonnade aan het adres van George W. Bush. Terwijl de Amerikaanse leider in het kader van zijn Latino Tour landde in de hoofdstad van Montevideo Uruguay - aan de overkant van de Rio de la Plata - sprak Chávez op uitnodiging van de Argentijnen over ,,de gekkigheden” van de aanvoerder van het kolonialistische imperium. Chávez, die zoals gewoonlijk uit zijn hoofd sprak droeg over de buik een rood overhemd met een witte kraag. Achter hem zat zijn grootste supporter op het podium: Hebe de Bonafini. De leidster van de radicale vleugel van de Dwaze Moeders, net als Chávez president voor het leven, is onder het bewind van de links populistische president Néstor - pinguïn - Kirchner uitgegroeid tot de de facto Argentijnse minister van buitenlandse zaken.

Volgens Chávez is het een groot schandaal dat Bush (leider van een papieren tijger), halverwege zijn tweede ambtstermijn, pas in de gaten krijgt dat er armoede is in Latijns Amerika. En al die ethanol diplomatie van de gringo is alleen een gemene poging om de latino’s te bestelen. ,,Om één tank te vullen van een auto met ethanol is het voedsel nodig waar je zeven personen mee kan voeden”, zei Chávez.

De Amerikanen doen er beter aan hun bezineconsumptie te beteugelen. Want het is onacceptabel dat de Amerikanen verantwoordelijk zijn voor 25 procent van de totale consumptie van brandstoffen. ,,En nu willen ze onze grond gebruiken, onze arbeiders, onze technologie”, aldus olieboer Chávez in zijn rede die door de Argentijnse staatstelevisie live werd uitgezonden.

En zo ging het maar door. Hij sprak over Irak, de vastgelopen plaat, en deed de groeten aan Fidel. ,,Als we maar vrij zijn, de rest doet er niet toe”, besloot Chávez. 

Het is voor hem te hopen dat ze het politieke lijk uit Texas nog een tijdje laten liggen want waar moet hij het anders over hebben? Volgende week noemt hij Bush een onsympathieke kinderlokker. Let maar op.

 

 

 

 

    • Marcel Haenen