CDU uitbundig over Merkel en klimaatakkoord

Het blijde nieuws over een nieuw Europees klimaatbeleid was in Brussel nog maar amper verkondigd of de pr-machinerie van Angela Merkels christen-democratische CDU in Berlijn begon al te draaien. Kort, bondig en een beetje dronken van het succes werd het Europese akkoord gevierd. Als overwinning voor klimaat, Europa én kanselier. Echt nodig was dat niet: tv-beelden van een glunderende bondskanselier zeiden eigenlijk alles al.

„Duitsland brengt de Europese motor weer op gang”, verkondigde de secretaris-generaal van de CDU, Ronald Pofalla.

Het akkoord is niet alleen een mijlpaal voor het klimaat, maar een teken voor de burgers van Europa: de Europese Unie is handelingsbekwaam en draagt bij aan een leefbare wereld. „Christen-democratisch beleid gericht op het behoud van de schepping geeft Europa nieuwe impulsen, verhoogt de geloofwaardigheid en de steun onder de bevolking”, zo heette het gisteren trots.

Matthias Wissmann, christen-democraat en voorzitter van de Commissie Europa in de Bondsdag, zei te hopen dat het akkoord de Europese Unie kan bevrijden van de malaise die volgde op de afkeuring van de Europese grondwet in referenda in Frankrijk en Nederland. Onder aanvoering van Angela Merkel is de Europese Unie weer in staat „antwoorden te geven op de vragen die de mensen in Europa werkelijk bezighouden”, aldus Wissmann.

Het is het tweede grote succes van Angela Merkel in de EU. Eerder leverde ze een belangrijke bijdrage aan een compromis over de Europese begroting. De klimaattop was de vuurdoop voor Merkel als tijdelijk voorzitster van de Unie.

Niet iedereen in Duitsland was overigens even enthousiast. De leider van de Groenen, Büttikofer, vond het doel van een vermindering van de uitstoot van C02 met 20 procent onvoldoende; dat had 30 procent moeten zijn.