‘Candide’ toch in de Scala

De opera Candide van Leonard Bernstein, die in december door de Scala in Milaan was afgelast wegens een omstreden scène, wordt vanaf 20 juni toch opgevoerd. Dit heeft de woordvoerder van het operahuis gisteren bevestigd naar aanleiding van vragen van de Italiaanse krant La Repubblica.

In de enscenering van de Canadese regisseur Robert Carsen, opgevoerd in het Théâtre du Chatelet in Parijs, draagt een van de zangers een Silvio Berlusconi-masker en danst hij dronken rond in een onderbroek met Italiaanse vlag-print. Naast Berlusconi dansen Blair, Poetin, Chirac en Bush op een reddingsvlot in een vervuilde zee.

Eind december maakte de artistiek directeur van de Scala, de Fransman Stéphane Lissner, bekend de opvoering van het stuk af te gelasten omdat „het niet in lijn was met het artistieke programma”. Het schrappen van de voorstellingen kost de noodlijdende Scala ruim 1,2 miljoen euro.

Begin januari overwoog de Scala nog de opera in een aangepaste versie alsnog te programmeren. Carsen wilde daar aanvankelijk niets van weten. „De essentie van Candide is politiek, sociale en intellectuele satire.”

Nu zegt de woordvoerder dat „de Milanese versie in voorbereiding is” en dat de heren Lissner en Carsen bezig te zijn het stuk „door te nemen en aan te passen”.