Brazilië en VS willen meer biobrandstof

Brazilië en de Verenigde Staten hebben gisteren in São Paulo een overeenkomst getekend met als doel wereldwijd het gebruik van alternatieve brandstoffen te bevorderen.

De presidenten Luiz Inácio Lula da Silva en George W. Bush willen dat er een uniforme standaard komt voor ethanol zodat deze niet-fossiele brandstof wereldwijd als grondstof kan worden verhandeld. Brazilië en de VS produceren nu samen 36 miljard liter ethanol, 72 procent van de wereldwijde productie. Beide landen beloven zich in te zetten voor een verspreiding van de technologie om alternatieve brandstoffen te vervaardigen en te gebruiken.

Lula noemde de overeenkomst „een nieuw moment voor de mensheid.” Toch is er in Brazilië teleurgesteld gereageerd op het feit dat Bush niet bereid bleek te praten over een vermindering van de heffingen op de invoer van ethanol. De Brazilianen moeten veertien dollarcent belasting betalen op elke liter die ze uitvoeren naar de VS. De kostprijs van Braziliaanse ethanol is acht dollarcent lager dan de Amerikaanse. Bush zei dat het Congres moet beslissen over afschaffen van heffingen en dat kan niet eerder dan in 2009.

Volgens Bush versterkt zijn initiatief de nationale veiligheid van zijn land doordat het minder afhankelijk wordt van buitenlandse energieleveranciers.

Bush reist een week door Latijns-Amerika en is gisteren in Uruguay aangekomen om te praten over handelsakkoorden. Zijn reis is uitgegroeid tot een populariteitsslag met de Venezolaanse president Hugo Chávez, die hem steevast een moordenaar noemt. De leider van de linkse Bolivariaanse revolutie sprak gisteravond, op uitnodiging van de Argentijnse president Néstor Kirchner – een geestverwant van Chávez, bij wie Bush niet op bezoek komt – in een voetbalstadion van Buenos Aires 30.000 linkse aanhangers toe. Volgens Chávez „verdient Bush een medaille voor hypocrisie door te zeggen dat hij zich zorgen maakt om de armoede in Latijns-Amerika.”

Chávez zegt dat de Amerikanen alleen maar voedsel willen afpakken van arme Latino’s om er brandstof van te kunnen maken voor Amerikaanse auto’s. Maar volgens de Amerikanen is juist Chávez hypocriet. Zo’n 90 procent van de Venezolaanse inkomsten komt van olieverkoop aan de Verenigde Staten.

In heel Latijns-Amerika demonstreren radicale linkse jongeren tegen de komst van Bush. In Colombia vocht de politie met studenten. En in Rio de Janeiro is door demonstranten het Amerikaanse consulaat bekogeld.

Zie ook weblog: www.nrc.nl/tango