Bank wacht boete bij zwijgen over informeren VS

Als Nederlandse banken hun klanten niet melden dat hun financiële gegevens in handen kunnen komen van Amerikaanse autoriteiten kunnen zij boetes verwachten.

Dit zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens , de Nederlandse privacywaakhond.

Hij doelt op de zogenoemde SWIFT-affaire. Vorig jaar ontstond in de EU opschudding toen bleek dat de CIA inzage had in miljoenen bankoverschrijvingen. De inzage werd verkregen met hulp van de Belgische organisatie SWIFT, die voor duizenden banken internationale overboekingen verwerkt. Ook nu nog worden door SWIFT bankgegevens aan Amerikaanse autoriteiten verstrekt, zonder dat klanten van de banken daarvan op de hoogte zijn.

Kohnstamm: „De banken overtreden op dit punt zonder twijfel de wet. Zij dienen hun klanten te informeren. Als toezichthouder kunnen we niet aanvaarden dat de banken ermee wegkomen.”

Kohnstamm uit tevens scherpe kritiek op De Nederlandsche Bank, die volgens hem zijn college ten onrechte niet heeft geïnformeerd over de illegale overdracht van klantgegevens door banken aan de Amerikanen.

Adviseurs en advocaten bevestigen tegenover deze krant dat opsporings- en veiligheidsdiensten uit de VS niet alleen via SWIFT, maar ook rechtstreeks bij Nederlandse banken gegevens opvragen én krijgen. De Rabobank erkent desgevraagd dat haar kantoor in New York gegevens over Europese klanten afgeeft, buiten de Europese procedures om. ING en ABN Amro ontkennen noch bevestigen dat zij dit doen. De Nederlandsche Bank stelt dat ze zich niet herkent in het beeld dat Nederlandse banken „stelselmatig, buiten rechtshulpverzoeken om, informatie verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten”.

SWIFT: pagina 23 en 24

    • Dimitri Tokmetzis
    • Joep Dohmen