Wüst haalt heilig doel

Ireen Wüst heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City de 1.500 meter gewonnen.

De schaatsster versloeg de vorig seizoen onverslaanbaar geachte Cindy Klassen.

Ze moest er diep voor gaan, maar met een uiterste krachtsinspanning won Ireen Wüst gisteren de 1.500 meter bij de WK afstanden in Salt Lake City.

De 20-jarige wereldkampioene allround versloeg de Canadezen Cindy Klassen en Kristina Groves met ruim verschil. Haar eindtijd was de vierde ooit gereden: 1.52,71. Daarmee bleef ze bijna een seconde achter bij het wereldrecord van Klassen. „Het waren hele zware omstandigheden”, hijgde Wüst na afloop uit voor de camera van de NOS. „Ik moest heel diep gaan, en ben erg blij met mijn wereldtitel.”

Twee ritten voor Wüst had Klassen, regerend wereldkampioene en olympisch kampioene op de mijl, als een van de weinige deelneemsters sneller gereden dan vorige week bij de wereldbekerfinale in Calgary (1.53,40). Wüst schaatste geen moment makkelijk en had na 700 meter zelfs een kleine achterstand op haar rivale. „Ik had het zo opgebouwd dat mijn kracht in het tweede deel van de race zou liggen.” In de tussenronde won ze 0,3 seconde terug, en haar slotronde van 30,6 was een halve seconde sneller dan die van Klassen.

De wereldtitel op de prestigieuze 1.500 meter betekent veel voor Wüst. Na haar verrassende olympisch gouden medaille op de drie kilometer vorig jaar in Turijn had ze al snel een nieuw heilig doel. Als allroundster wilde ze aansluiting krijgen bij de internationale toppers Friesinger en vooral Klassen. De Canadese was eind vorig seizoen van aparte klasse op het WK allround in Calgary. Wüst, die in de aanloop ziek was, eindigde daar op meer dan vier volle punten achterstand als vierde. „Ik heb diep respect en bewondering voor Cindy”, zei ze toen.

Afgelopen zomer trainde de TVM-schaatsster harder dan ooit. „In mijn eerste jaar bij deze ploeg zat ik in de zomer tegen overtraindheid aan”, zei ze eerder dit jaar. „Nu kon ik alles doen wat ik wilde. Daaraan merkte ik dat ik veel sterker was geworden.” Samen met trainer Gerard Kemkers besliste Wüst om dit seizoen de nadruk te leggen op de korte afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter). Daar was de achterstand op Friesinger en Klassen het grootst.

Vanaf de eerste wedstrijden betaalde de zware arbeid zich uit. In eigen land stond Wüst op eenzame hoogte, ze reed snellere tijden dan ooit. Met Klassen kon ze zich niet meten, omdat de Canadese genoot van een paar maanden sabbatical. Maar op de 1.000 en 1.500 meter zat ze Friesinger bij elke wereldbekerwedstrijd op de hielen.

De cruciale laatste stap werd ingeleid door een enorme teleurstelling. Bij het EK allround in Collalbo, zonder Friesinger, verspeelde Wüst op de laatste afstand de titel aan de Tsjechische Martina Sablikova. De schade leek ernstig. Op drie afstanden fysiek kapot gegaan, daarbij een forse mentale dreun. Coach Kemkers vreesde voor de rest van het seizoen.

Een week later schitterde Wüst op het WK sprint in Hamar, alsof er niets was gebeurd. „Knop omgezet”, daar hield ze het bij. Om vervolgens haar eerste 38-ers te rijden op de 500 meter, kampioene Friesinger tot het uiterste te dwingen op de kilometer en als tweede te eindigen in het klassement. Met behoorlijke voorsprong op de teruggekeerde Klassen.

Of ze in Hamar het gevoel had dat haar prooi nu binnen bereik was? “Ik heb een grote stap richting Anni en Cindy gemaakt, dit geeft heel veel vertrouwen”, zei ze lachend. In februari volgde in Heerenveen haar eerste wereldtitel allround, vóór Friesinger en Klassen. Suggesties dat haar tegenstandsters in het postolympische seizoen minder hard hadden getraind wuifde ze weg. Op de vraag of ze het absolute niveau van de twee allroundtoppers had overtroffen, reageerde ze korzelig. „Dat kun je zo moeilijk bepalen.”

Bij de wereldbekerfinale deklasseerde Wüst vorige week op de 1.000 en 1.500 meter Klassen op haar thuisbaan in Calgary. Friesinger was toen ziek, waardoor ze ook de 1.500 meter van gisteren miste. Wüst dacht vooraf aan een wereldrecord, maar de omstandigheden lieten dat niet toe.

Misschien volgt het ultieme gevecht tussen Wüst, Klassen en Friesinger zondag op de 1.000 meter, als de Duitse tenminste weer fit is.

Volg de WK afstanden op www.knsb.nl

    • Maarten Scholten