Wüst en Kramer regeren ook bij WK afstanden

Ireen Wüst won gisteren de wereldtitel op de 1.500 meter door Cindy Klassen te verslaan. Vorig jaar leek de Canadese nog onklopbaar, maar binnen een jaar heeft Wüst de kloof gedicht.

Ireen Wüst na haar eerste titel bij de WK afstanden. Foto Reuters Ireen Wüst op het erepodium na het behalen van haar wereldtitel op de 1.500 meter. Foto Reuters Ireen Wust of the Netherlands celebrates on the podium after winning the Woman's 1500m race at the at the ISU World Single Distances Speed Skating Championships in Salt Lake City, Utah, March 8 , 2007. REUTERS/Shaun Best (UNITED STATES) REUTERS

Het bloed liep uit haar neus, het lichaam schreeuwde om zuurstof, maar de titel was binnen. Met een uiterste krachtsinspanning won Ireen Wüst gisteren de 1.500 meter bij de WK afstanden in Salt Lake City.

De 20-jarige wereldkampioene allround versloeg de Canadezen Cindy Klassen en Kristina Groves met ruim verschil. Haar eindtijd was de vierde ooit gereden: 1.52,71. Daarmee bleef ze bijna een seconde achter bij het wereldrecord van Klassen. „Het waren hele zware omstandigheden”, zei Wüst na afloop terwijl ze uithijgde voor de camera van de NOS. „Ik moest heel diep gaan, en ben erg blij met mijn wereldtitel.”

De winst tegen Klassen op de prestigieuze 1.500 meter woog ruimschoots op tegen het missen van het wereldrecord. Na haar verrassende olympisch gouden medaille op de drie kilometer vorig jaar in Turijn had Wüst al snel een nieuw doel. Als allroundster wilde ze aansluiting krijgen bij de internationale toppers Anni Friesinger, gisteren afwezig wegens ziekte, en vooral Klassen.

De Canadese was eind vorig seizoen van aparte klasse bij de WK allround in Calgary. Wüst, die in de aanloop ziek was, eindigde daar op vijf punten achterstand als vierde. „Ik heb diep respect en bewondering voor Cindy”, zei ze toen.

Afgelopen zomer trainde de TVM- schaatsster harder dan ooit tevoren. Samen met trainer Gerard Kemkers besliste ze om dit seizoen de nadruk te leggen op de korte afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter). Daar was de achterstand op Friesinger en Klassen het grootst.

Vanaf de eerste wedstrijden betaalde de zware arbeid zich uit. Met Klassen kon ze zich niet meten, omdat de Canadese genoot van een paar maanden sabbatical. Maar op de 1.000 en 1.500 meter zat ze Friesinger bij elke wereldbekerwedstrijd op de hielen.

De cruciale laatste stap werd ingeleid door een enorme teleurstelling. Bij het EK allround in Collalbo, zonder Friesinger, verspeelde Wüst op de laatste afstand de titel aan de Tsjechische Martina Sablikova. Coach Kemkers vreesde voor de rest van het seizoen. Maar een week later werd Wüst ‘gewoon’ tweede bij het WK sprint in Hamar. „Ik heb een grote stap richting Anni en Cindy gemaakt”, zei ze lachend. In februari volgde in Heerenveen haar eerste wereldtitel allround, vóór Friesinger en Klassen. Suggesties dat haar tegenstandsters in het postolympische seizoen minder hard hadden getraind wuifde ze weg. „Ik kan alleen maar proberen om ze te verslaan.” Dat lukte haar op de mijl van Salt Lake City voor de zoveelste keer dit seizoen.

    • Maarten Scholten