Wintersalade

2 struikjes lof; 1/4 spitskool; 200 g spruiten; 2 lente/bosuitjes; 1 rode paprika; 10 dadels; 50 g zwarte of groene olijven; 2 eetl. fijngehakte platte peterselie; 100 g gorgonzola; 6 eetl. extra vergine olijfolie; 2 eetl. citroensap of witte wijnazijn; 1 eetl. Dijon mosterd; 2 teentjes knoflook; zout.

Deze maaltijdsalade voor 4 personen wordt gemaakt van ongekookte groenten. Snijd de schoongemaakte lof in repen. Snijd de spitskool in dunne slierten en verwijder harde nerven. Snijd de schoongemaakte spruiten in vieren.

Snijd de paprika in de lengte door en verwijder zaadlijsten en zaadjes. Snijd de twee helften eerst in smalle repen en vervolgens in kleine blokjes. Verwijder het buitenste vliesje en de wortels van de lenteuitjes. Snijd de uitjes, inclusief het mooie gedeelte van het groene loof, in ringetjes. Snijd de ontpitte dadels tweemaal in de lengte door.

Snijd de gorgonzola in blokjes. Maak de vinaigrette: meng de olijfolie, het citroensap, de mosterd en de uitgeperste of fijngehakte teentjes knoflook en een snufje zout. Doe alle gesneden groenten, de peterselie en dadels in een schaal. Giet de vinaigrette over de salade. Schep alles een keer om. Garneer de salade met de olijven en de blokjes gorgonzola. Eet bij dit gerecht warm stokbrood, ciabatta of Turks brood.

Anne Scheepmaker

Morgen: Op les (Gehaktballen)

    • Anne Scheepmaker