Winstdaling EADS door Airbus

Het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconcern EADS, het moederbedrijf van Airbus, heeft zijn winst vorig jaar zien verdampen. Van de 1,67 miljard euro uit 2005 bleef in 2006 nog 99 miljoen over. Dit heeft het Frans-Duits-Spaanse EADS vandaag bekendgemaakt in München.

De teruggang is het gevolg van de grote verliezen bij Airbus, waar vooral de vertraging in de productie van de superjumbo A380 tot hoge extra kosten leidde. Airbus sloot het jaar af met een operationeel verlies van 572 miljoen euro, tegen een winst van 2,3 miljard in 2005. De topman van Airbus, Louis Gallois, die tevens co-bestuursvoorzitter is van EADS, sprak van „het slechtste jaar voor Airbus in zijn geschiedenis”. De andere divisies van EADS (onder meer Eurocopter en militaire bedrijfsonderdelen) presteerden wel goed. De omzet van EADS steeg naar 39,4 miljard euro tegen 34,2 miljard euro een jaar eerder. Voor 2007 verwacht EADS ook verliezen bij Airbus.

Medio vorig jaar kwamen problemen met de bedrading van de A380 aan het licht, die leidden tot een vertraging van twee jaar in de aflevering. Maatschappijen die orders hadden geplaatst moesten hiervoor worden gecompenseerd, terwijl nieuwe orders, noodzakelijk voor de voortgang van het productieproces, uitbleven.

De productiecrisis dwong Airbus tot een omvangrijke reorganisatieplan, Power 8 genaamd, dat vorige week werd aangekondigd en vijf miljard euro aan besparingen moet opleveren. De sanering gaat gepaard met een verlies van ten minste 10.000 van de 87.000 arbeidsplaatsen. De meeste fabrieken en kantoren van Airbus staan in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië.