Wilde borrel, snelle pasta

Flansmomenten bij mij thuis worden vaak veroorzaakt door wilde borrels aan het einde van de middag. Buurman komt zoontje ophalen en drinkt ‘vooruit, één wijntje’, verre vrienden zijn toevallig in de buurt en wippen ‘even langs’. Voor je het weet vergeet je de geplande gezinsmaaltijd en geef je jezelf geheel over aan de drank en gezelligheid. Totdat de kinderen hartverscheurend beginnen te zeuren om een derde zak chips, het vierde glas wijn wat minder op de lege magen valt, en het voor draadjesvlees met rode kool en gekookte aardappelen te laat is. Afijn. Dan is er dus de Chinees, de snackbar en de flanspasta.

Soms wordt zo’n in kennelijke staat bijeengeraapte pasta best lekker, en heel af en toe heb ik de tegenwoordigheid van geest om het recept te noteren. Uit mijn aantekeningen maak ik op dat deze spaghetti met chorizo, doperwten en rucola voldoende was voor circa vier volwassenen en vier kleine kinderen. Je kunt, al naar gelang je in huis hebt, de chorizo vervangen door salami of gerookt spek. In plaats van doperwten (de biologische van Albert Heijn zijn erg lekker) kun je eventueel (diepvries) sperziebonen gebruiken, of zo je wilt, blokjes courgette of aubergine. In dat laatste geval schep je de chorizo en ui uit de pan en bakt de groente erin gaar. Rucola is ook geen verplichting, maar een of ander groen kruid (munt, peterselie of basilicum) maakt het gerecht zeker wel frisser.

2 eetlepels olijfolie

1 chorizo (200 - 250 g), in blokjes

1 flinke ui, gesnipperd

1 rood pepertje, fijngehakt (of chilivlokken)

500 g diepvries doperwten

500 g spaghetti

75 g roomboter

twee handjes rucola

Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de chorizo in een minuut of vijf uit. Voeg de ui en het pepertje toe en fruit deze even mee. Kook intussen de spaghetti, volgens de instructies op de verpakking, beetgaar. Voeg vijf minuten voor het einde van de kooktijd de bevroren tuinerwten toe, wacht tot het water weer kookt en kook pasta en erwten beetgaar. Giet de spaghetti af, maar vang een kopje van het kookvocht op. Voeg dat toe aan het chorizomengsel en roer er vervolgens boter door. Voeg de spaghetti toe en warm alles al omscheppend door. Meng er op het laatst de rucola door.

Toetjes laten zich ook goed flansen, zeker na raadpleging van fruitschaal en vriezer. De ananas kan je vervangen door dikke plakken sinaasappel.

1 ananas, in 8 plakken

4 eetlepels bruine basterdsuiker

1 theelepel gemberpoeder

Meng het gemberpoeder door de basterdsuiker. Leg de plakken ananas op een bakplaat en bestrooi ze met de suiker. Laat de ananas onder een hete ovengrill karamelliseren en serveer met vanilleroomijs.

Janneke Vreugdenhil

Volgende week in koken etc koken we een authentieke Franse pot au feu. Praat hierover mee, of stuur je recepten naar: www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil