Wie schreef de brief die het boek won?

Tekening Peter van Dongen Schrijf een broef en win een boek Tekening Peter van Dongen Dongen, Peter van

Overmorgen wordt tijdens De Avond van het Boek van de NPS-televisie de winnaar bekendgemaakt van de verkiezing van Neêrlands favoriete fictieboek. De afgelopen maand liep op het weblog van de Bijlage boeken, www.nrc.nl/boekenblog, de wedstrijd Schrijf een brief en win een boek, waarvoor wij de lezers vroegen om een persoonlijke brief te schrijven aan een romanpersonage. Opvallend genoeg wordt de toptien van ‘Het Beste Boek’ niet weerspiegeld in de keuze van de romanfiguren die met een brief bedacht werden. Alleen Frits van Egters en Maarten Koning, de hoofdpersonen van Reves De avonden en Voskuils Het Bureau, kregen post van een van de 52 inzenders. De Nederlandse literatuur was sowieso niet erg in trek bij de briefschrijvers: onder anderen Eline Vere, Pietje Bell en Jörgen Hofmeester werden aangesproken, maar bijna driekwart van de geadresseerden was afkomstig uit een buitenlands boek. Soms waren dat trouwens de auteurs van beroemde romans, zoals Franz Kafka en Marcel Proust, iets wat de jury natuurlijk niet kon goedkeuren.

Holden Caulfield, uit The Catcher in the Rye, Lemuel Gulliver, uit Gulliver’s Travels, en Charles Ryder, uit Brideshead Revisited, waren de enige romanfiguren die twee brieven kregen. En verder kunnen we concluderen dat de klassieke helden uit de wereldliteratuur het meest tot de verbeelding spreken; tegenover elke Somni-451 (uit David Mitchells recente Cloud Atlas) of Lin (uit Hokwerda’s kind) stonden tien oude bekenden van het kaliber Penelope, Werther, Emma, Joseph K. en Clarissa.

De winnende brief is er een gericht aan Heathcliff, de zwart-romantische held uit Wuthering Heights van Emily Brontë. De afzender, Hedwig van Son, wint de hoofdprijs (Gustave Flauberts brievenboek Haat is een deugd) met een gepassioneerde liefdesbrief die – misschien niet toevallig – als eerste op het weblog binnenkwam, en die nu geflankeerd wordt door fragmenten uit de eervolle vermeldingen. Namens de jury,

Alle inzendingen zijn – zonder coupures – te lezen op www.nrc.nl/boekenblog
    • Pieter Steinz