Volg het spoor terug van hond en auto

Om een ontvreemde caravan of een weggelopen huisdier terug te vinden, is er nu een handzaam volgsysteem. Aanklikken en de achtervolging kan beginnen.

Dit onooglijk doosje leidt u feilloos naar uw verdwenen bezittingen.

‘Click and Trace’ heet het nieuwste product van Robor. Dit in Twente gevestigde bedrijf, Robor Electronics, begon twaalf jaar geleden met het produceren van ‘geboortemelders’. Apparaten niet bedoeld voor aanstaande moeders, maar om aan de hals van een drachtig paard of drachtige koe te hangen. Op het moment dat het dier weeën krijgt wordt boer of eigenaar gewaarschuwd.

In een klein doosje, de Click and Trace, zijn een gsm-module én een hypergevoelige locatiebepaler (gps) weggewerkt. Zo’n apparaatje dat ook wel ‘tracer’ of ‘volgsysteem’ wordt genoemd, kan automatisch via sms-berichten aangeven waar het zich bevindt.

Er bestaan verschillende soorten volgsystemen die allemaal uit Zuidoost-Azië komen. De Click and Trace van Robor onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn onopvallendheid. Daarnaast is hij waterdicht en zuinig. De drie AAA-batterijen die erin gaan, zijn genoeg voor een half jaar.

Het volgsysteem is gevat in een zeer stevig kastje (6,5 x 6 x 3,5 cm). Door de geïntegreerde magneetvoetjes is het systeem gemakkelijk van het ene op het andere te beveiligen metalen object te ‘plakken’.

De Click and Trace is ook gemakkelijk te programmeren. Door er een sms’je naartoe te sturen kan het systeem zó ingesteld worden dat hij bijvoorbeeld de positie weergeeft bij stilstand of juist bij verplaatsing.

Door die verschillende functies is het apparaat niet alleen geschikt om een machine, auto, caravan of boot in de gaten te houden, maar bevestigd aan de halsband kan het ook als huisdiervolgsysteem dienen. Als de hond zich buiten een door de eigenaar ingesteld gebied bevindt, krijgt het baasje een sms-bericht met de positie van het huisdier. En op de internetsite van Robor kunt u precies zien waar de hond is.

Deze kleine ‘Big Brother’ leent zich natuurlijk ook om de bewegingen van een kind te volgen. Of van een mogelijke ontrouwe partner, maar volgens de fabrikant is dit laatste illegaal.

De Click and Trace is ook leverbaar met een accu-aansluiting en kan desgewenst tevens met een bewegingssensor worden uitgerust.

Prijs vanaf 439 Euro.

Meer informatie over de Click and Trace staat op www.robor.nl

    • Ruud van Marion