Vanaf morgen niet meer: dommig dieetgedrag

„Wim gaat vanavond niet mee uit eten: hij is aan het sonjabakkeren”, zegt een vriendin. Nee, Wim kan onmogelijk de deur uit; vind maar eens een restaurant waar ze koken met ‘Becel multi bak en braad’ of ‘30+ kaas’. Want dat is de pijler onder de recepten in het boek van voedingsconsulente Sonja Bakker: lightproducten en vetvervangers.

Nu bijna 700.000 exemplaren van het receptenboek van de band zijn gerold (het best verkochte boek van 2006), is de kans groot dat minstens drie mensen in je vriendenkring zijn besmet met het Bakkerdieet, de nieuwste dieethype na Montignac, Atkins en South Beach. Terwijl de laatste drie diëten gebaseerd waren op algemene regels (geen koolhydraten of juist alleen maar koolhydraten), is de revolutionaire Bakkermethode gebaseerd op lichte weekmenu’s zoals het Rode Kruis die al sinds de jaren vijftig voorschrijft, en simpel denkwerk. „Vervang Goudse kaas ook eens door 30+ variant”, bijvoorbeeld. Bij de ‘SB’-aanhangers vliegen als door een wonder de kilo’s eraf – of zou het misschien kunnen dat deelnemers voor het eerst opletten wat ze binnenkrijgen en daarom vanzelf minder gaan eten?

De achterban houdt met religieus fanatisme vast aan het regime van de weekmenu’s, terwijl Sonja’s recepten weinig wereldschokkend zijn: in de klassieke studentenprak ‘pasta met spinazie’ vervangt Sonja de geijkte Boursin (altijd een merknaam) door de light-variant van het kaasje. Die vondst is voor generaties Leidse corpsmeisjes culinaire basiskennis. Maar met de zegetocht van Sonja Bakker wordt de oorzaak van toenemend overgewicht in Nederland pijnlijk duidelijk: de dieetvolgers schitteren in onwetendheid. Zo vragen fans zich op internet bezorgd af of ze ook kleine augurkjes mogen eten als tussendoortje, in plaats van de ‘sonja-proof’ kerstomaatjes.

Afslankende medemens: dit is niet de uitvinding van het buskruit. Wie zich ook maar een klein beetje verdiept in calorieën en vetpercentages (tip: een ingrediënt waar je vette vingers van krijgt bevat naar alle waarschijnlijkheid vet) en de hersens gebruikt, heeft ‘SB’ niet nodig om te bedenken of het slim is om een bord friet te eten tijdens een vermageringsregime – zo niet de forumbezoeker die zeker denkt te weten dat je van patat die in olie is gebakken ‘niet aankomt’.

Natuurlijk, het is fantastisch dat Sonja’s aanhang – die volkomen overdonderd was bij het nieuws dat driemaal daags een kroket eten niet het ideale dieet is – met blind vertrouwen de recepten van de 32-jarige poldergoeroe opvolgt. Want eerlijk is eerlijk, er steekt weinig kwaad in om een schaal lasagne te maken met gehakt, boerensoepgroente en tomatensaus. Maar alsjeblieft: kunnen we nu weer zelf ons verstand gaan gebruiken?

    • Olga van Ditzhuijzen