Telegraaf doet belang Wegener over aan Britten

De Telegraaf Media Groep (TMG) verkoopt zijn belang in uitgeverij Wegener aan investeringsmaatschappij Mecom. De Britse investeerder is al eigenaar van twee regionale kranten in Limburg.

Mecom betaalt 159 miljoen euro voor 23,9 procent van de aandelen van Wegener. Dat hebben beide partijen vanochtend bevestigd. Wegener is uitgever van onder meer dagblad De Gelderlander en het Brabants Dagblad en – samen met PCM Uitgevers – van het AD. Het bedrijf boekte vorig jaar 15,6 miljoen euro winst, zo werd dinsdag bekend. Dat is de helft van de winst in 2005. Alle regionale kranten van Wegener gingen recent over op het tabloidformaat.

De Telegraaf wilde al langer af van zijn aandeel in Wegener. „Het belang was ooit strategisch”, zegt een woordvoerder, „maar de Mededingingswet belemmerde ons het belang uit te breiden.” Ook de Mediawet verbiedt dat uitgeverijen een dominant aandeel krijgen op de Nederlandse mediamarkt. De Telegraaf Media Groep geeft bovendien de voorkeur aan investeringen in multimedia, zoals tv en internet, zegt de woordvoerder.

Mecom hoopt op „synergetische effecten” met de twee Limburgse kranten die het bedrijf vorig jaar kocht van de Telegraaf. De investeringsmaatschappij van de Brit David Montgomery nam voor 200 miljoen euro de Media Groep Limburg over, uitgever van het Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger.

Montgomery bouwt gestaag aan een Europees netwerk van regionale kranten. Vandaag maakte Mecom ook bekend dat het de Duitse uitgeverij Berliner Verlag overneemt. Het bedrijf geeft onder meer de Berliner Zeitung uit. Mecom bezat al 15 procent van de aandelen in de Berlijnse uitgeverij. Naast belangen in Duitsland en Nederland bezit Montgomery kranten in Denemarken, Noorwegen, Polen en Oekraïne.

TMG en Mecom hopen de overname binnen twee maanden af te ronden. De beurs in Amsterdam reageerde positief op het nieuws. Het aandeel Wegener behoorde tot de grootste stijgers.