Roep om openheid agressieve fondsen

De oproep aan speculatieve beleggingsfondsen om openheid te geven wordt steeds luider, maar het ministerie van Financiën voelt niets voor nieuwe regels om deze hedgefondsen aan banden te leggen.

De vakcentrale FNV vroeg gisteren in een notitie om meer openheid bij hedgefondsen en keerde zich tegen elke bemoeienis van dit soort beleggers met het bedrijfsbeleid, zoals bij industrieel concern Stork.

Bestuurslid Paul Koster van beurswaakhond AFM voerde op een congres over activistische beleggers gisteren zijn campagne voor meer transparantie van deze beleggers op. Juist het gebrek daaraan kan, als de rente gaat stijgen en het gunstige economische tij voor deze fondsen voorbijgaat, hele onaangename gevolgen hebben, zei Koster.

Zijn zorgen bleken gedeeld te worden door Jaap Winter van advocatenkantoor De Brauw, veelgevraagd adviseur van bedrijven en banken. Winter vertelde dat advocatenfirma’s hun afdelingen die faillissementen behandelen weer opbouwen.

Het ministerie van Financiën is ook voor openheid, maar wijst regels hiervoor af. Directeur financiële markten Dirk Schoenmaker van het ministerie pleitte op het congres voor een minder emotionele discussie rond hedgefondsen.

Het afgelopen jaar zijn verschillende grote Nederlandse bedrijven, waaronder ABN Amro, Ahold en Stork, onder vuur gekomen van hedgefondsen die vergaande wijzigingen in het beleid eisen.

Hedgefondsen: pagina 15

    • Menno Tamminga
    • Heleen de Graaf