‘Ongure types in het Woonhotel’

Prostituees, verslaafden en ex-gedetineerden zouden het Woonhotel bevolken.

De eigenaar van het complex ontkent.

Uitzicht vanuit het multifunctionele gebouw Queen of the South in Rotterdam-Zuid. Bewoners klagen over de gasten van het nieuwe Woonhotel. Foto Rien Zilvold rotterdam metrostation maashaven zicht op woon hotel foto rien zilvold hoogbouw hotels woningen woonhotel straatbeeld Zilvold, Rien

Het moest ‘een baken op Zuid’ worden. Een symbool van het nieuwe, opgefriste Rotterdam bezuiden de Nieuwe Maas. Potentiële kopers werden gelokt met wervende teksten als ‘koninklijk’ en ‘hemels wonen’.

Maar hoe aangenaam is het woongenot in het drie jaar geleden opgeleverde multifunctionele complex met de uitdagende naam Queen of the South, pal tegenover metrostation Maashaven? Een weids uitzicht over zowel stad als haven vanuit de zeventig meter hoge woontoren (24 verdiepingen, 89 woningen). Maar daarmee is alles wel zo’n beetje gezegd.

Een waslijst aan klachten somde woordvoerder Ria Bloemheuvel namens de bewoners maandagavond op, tijdens de raadsvergadering van de deelgemeente Charlois. Agressieve hangjongeren, tippelende hoertjes, vernielzuchtige nachtbrakers, dealende insluipers – in weerwil van alle mooie beloften was het nog altijd bar en boos. „Als de leefbaarheid niet verbetert, trekken niet alleen de huidige maar ook de nieuwe bewoners weg”, aldus Bloemheuvel.

Vooral het Woonhotel, met 104 kamers het fundament van de woontoren, trekt volgens omwonenden ongure types aan. Bloemheuvel zegt meer dan eens drugsgebruikers te hebben aangetroffen in het trappenhuis. Prostituees, van wie sommigen ‘ex-Keileweg-meiden’, zouden hun klanten openlijk voor de ramen bevredigen. „Maar de eigenaar heeft oogkleppen op”, aldus Bloemheuvel.

De eigenaar, directeur-exploitant Roel Rol van het viersterren Woonhotel, reageerde geprikkeld op de aantijging van zijn bovenburen. Waarom hadden „de geachte dames” eerst de pers geïnformeerd en toen pas bij hem aangeklopt? Zijn conclusie: „Ze laten zich leiden door gevoelens, niet door feiten. Onze hotelgasten zijn niet verantwoordelijk voor de overlast op straat, die in mijn ogen ook nog eens eerder af- dan toeneemt.”

Het Woonhotel is een nieuw fenomeen in Rotterdam. Behalve de zakelijke markt kunnen bij Rol stadsbewoners terecht die tijdelijk verlegen zitten om woonruimte, na bijvoorbeeld een brand of een verblijf in een blijf-van-mijn-lijfhuis. Maximaal zes maanden mogen zij tegen gereduceerd tarief gebruik maken van een appartement. Volgens de omwonenden zijn het echter vooral verslaafden, ex-gedetineerden en psychiatrische patiënten, die hun intrek hebben genomen.

Rol bestrijdt die lezing en zegt zich door de beschuldigingen aangetast te voelen in zijn goede naam en eer. „Wij hadden het afgelopen jaar 26.000 overnachtingen, waarbij onze gasten ons op de boekingssite het waarderingscijfer acht gaven. Denkt u nu werkelijk dat ze dat zouden doen als in de kamer ernaast een heroïnehoertje haar klanten afwerkt? ”

Bijval kreeg Rol van de voorzitter van de deelgemeente, Dick Lockhorst (PvdA). Ook hij herkent zich niet in de klachten. Hij spreekt van „een opeenstapeling van incidenten en slechte communicatie”. In overleg met de politie hoopt hij „binnen drie weken met alle partijen nu snel de harde cijfers boven tafel te krijgen”. Eén concrete toezegging kon hij al wel doen: in het gehele gebied rondom de Dordtselaan zal vanaf „mei of juni” sprake zijn van extra toezicht via 26 camera’s.

Dat is hard nodig, beweren omwonenden. Behalve het woonhotel zorgt ook de nabijgelegen danshal Maassilo (voorheen Now&Wow) voor overlast. Een schietpartij met dodelijke afloop, vlak voor de jaarwisseling, leidde tot een tijdelijke sluiting. Onlangs werd een taxichauffeur neergestoken. Bloemheuvel: „Hoeveel doden moeten er vallen voordat men ingrijpt?”

    • Mark Hoogstad