Omwonenden eisen stop sloop Otapan

Drie Rotterdamse bewonersorganisaties spannen een kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam, het college van B en W en de deelgemeente Charlois. Zij eisen onmiddellijke stopzetting van de sanering van het Turkse asbestschip Otapan, dat sinds 23 februari aangemeerd ligt in de Waalhaven. De zwaveltanker moet volgens de omwonenden naar een veiliger locatie verplaatst worden. Het zeeschip bevat 77 ton asbest.

De bewoners, van wie sommigen op slechts 500 meter afstand wonen van de scheepsreparatiewerf, vrezen dat ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen toch asbestdeeltjes vrijkomen tijdens de schoonmaakwerkzaamheden. Zij betwisten de geldigheid van de verstrekte vergunning. „Wij zijn niet alleen veel te laat maar ook nog eens onvoldoende geïnformeerd”, zegt voorzitter Chris Oskam van de bewonersvereniging Oud-Charlois. Hij spreekt van „een potentiële tijdbom die voor onze voordeuren ligt te tikken”.

Anderhalve week geleden dienden de omwonenden al een bezwaarschrift in bij het Rotterdamse college van B en W en het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois. Een bevredigend antwoord bleef volgens hen tot dusver uit. „We hopen dat de rechter het met ons eens is dat de risico’s van sanering zo dicht op bewoond gebied te groot zijn”, zegt Oskam. De bewoners zouden vanmiddag ook een brief versturen aan de voorzitter van de onderzoeksraad voor veiligheid, mr. Pieter van Vollenhoven. In de betrokken woonwijken (Oud-Charlois, Heijplaat en Wielewaal) wonen ongeveer 22.000 mensen.

Het schip, eigendom van een sloopwerf in Izmir, zou aanvankelijk in Turkije gesloopt worden, maar werd afgelopen najaar teruggestuurd naar Amsterdam toen bleek dat er aanzienlijk meer asbest in verwerkt was dan in de papieren stond vermeld. Een maand geleden bepaalde de Raad van State dat VROM niet had mogen instemmen met uitvoer van het asbestschip. Volgens de milieudienst Rijnmond voldoet de vergunning aan alle wettelijke eisen en worden strenge veiligheidsmaatregelen in acht genomen. Dinsdag spreekt burgemeester Ivo Opstelten met vertegenwoordigers van de drie bewonersorganisaties.

    • Mark Hoogstad