OCW mist ruim 2800 werken

In de afgelopen decennia zijn ruim 2800 kunstvoorwerpen verdwenen die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had uitgeleend aan andere ministeries en andere overheden. Op andere departementen verdwenen ruim 2055 stuks, bij gemeenten, onderwijs- en zorginstellingen zijn enkele honderden voorwerpen verdwenen.

Dit schrijft minister Plasterk (PvdA, OCW) aan de Kamer. Twee jaar lang heeft het ministerie naar kunst gezocht. Tweehonderd objecten werden teruggevonden. Minder dan 2 procent van de 2800 vermiste voorwerpen heeft een waarde van meer dan 10.000 euro.

Minister Plasterk heeft volgens zijn woordvoerder met de andere departementen een financiële regeling getroffen om de verloren kunstwerken te compenseren. Het gaat om bijna 3 miljoen euro. Dat geld zal gebruikt worden om een automatiseringssysteem te financieren dat anderhalf jaar geleden is opgezet. Daarin staan alle werken geregistreerd die nu en in de toekomst aan andere ministeries worden uitgeleend. „Voorheen was er een papieren administratie”, zegt de woordvoerder. „Veel kunstwerken verdwenen bij verhuizing van het ene naar het andere kantoor.”

Onder de vermiste voorwerpen is ook een schilderij van Karel Appel. Het doek, Crime II, heeft een waarde van 52.185 euro. Vooral veel schilderijen zijn verdwenen, maar ook sculpturen, ledikanten, tafels en kasten zijn onvindbaar.