nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Bloemen in Sofia. Hans Beerekamp reist door Europa. „Waarom zouden zo veel mensen vandaag in Sofia over straat lopen met een bloem in hun hand? Het antwoord ligt in de datum en een niet per se Bulgaarse traditie, die wel een communistische oorsprong heeft. Zoek het maar op: 8 maart, Internationale Vrouwendag. De mannen zijn op weg om een vrouw een bloem te geven, hoewel je vaker ziet dat vrouwen elkaar er een geven. Sommigen hebben zelfs afgesproken, bijvoorbeeld voor de trappen van de universiteit, om elkaar te ontmoeten en van een bloem te voorzien. in de loop van de dag beginnen vrouwen zonder bloem in de hand op te vallen. Zou er niemand om ze geven?” Foto Janine Prins (?) Expeditie Europa Prins, Janine

Bush moet stoppen. „Bush kan beter stoppen met het verkrachten of anderszins onderdrukken van vrouwen”, schrijft Marcel Haenen op zijn weblog Tango. „De Braziliaanse vrouwen accepteren het namelijk niet langer. Met duizenden tegelijk liepen ze vanmiddag over de belangrijkste verkeersader van São Paulo, de Avenida Paulista, om te protesteren tegen seksueel geweld én – op hetzelfde spandoek – de Amerikaanse president die deze week begint aan een bezoek aan Brazilië. De jaarlijkse mars ter gelegenheid van internationale vrouwendag is voor de gelegenheid omgetoverd in een anti-Bush-manifestatie. De Amerikaanse leider symboliseert de mannelijke onderdrukker. Als Bush vanavond in zijn Hilton-hotelkamertje naar het nieuws kijkt, moet hij er toch behoorlijk impotent van worden om te zien dat hij zo beroerd scoort bij de Zuid-Amerikaanse vrouwen.”

www.nrc.nl/tango

Bloemen in Sofia. Hans Beerekamp reist door Europa. „Waarom zouden zo veel mensen vandaag in Sofia over straat lopen met een bloem in hun hand? Het antwoord ligt in de datum en een niet per se Bulgaarse traditie, die wel een communistische oorsprong heeft. Zoek het maar op: 8 maart, Internationale Vrouwendag. De mannen zijn op weg om een vrouw een bloem te geven, hoewel je vaker ziet dat vrouwen elkaar er een geven. Sommigen hebben zelfs afgesproken, bijvoorbeeld voor de trappen van de universiteit, om elkaar te ontmoeten en van een bloem te voorzien. in de loop van de dag beginnen vrouwen zonder bloem in de hand op te vallen. Zou er niemand om ze geven?”

www.nrc.nl/ee