Nieuw onderzoek naar `Victory` van Piet Mondriaan

Amsterdam, 9 maart. Piet Mondriaans Victory Boogie Woogie (1944) uit het Haags Gemeentemuseum wordt vanaf 13 maart opnieuw wetenschappelijk onderzocht. Dat maakte het Instituut Collectie Nederland (ICN) gisteren bekend. Met behulp van infrarood- en röntgentechnieken van Molab, een mobiel laboratorium uit het Europese onderzoeksprogramma Eu-Artech, wil men meer te weten komen over de Mondriaans schilderspraktijk en ontwikkeling. Het onderzoek wordt verricht door deskundigen van het ICN, het Gemeentemuseum en een Italiaans wetenschappelijk team. Het Molab is samengesteld uit acht apparaten en zal worden bediend door de conserveringswetenschappers van vier Italiaanse universiteiten. Het werk zal achter een glazen wand te volgen zijn voor het publiek. Mondriaan (1872-1944) werkte twee jaar aan de Victory Boogie Woogie en gebruikte naast verf ook tape en lijm. Ook schraapte hij verf weg en liet kwaststreken op verschillende manieren zichtbaar worden. In september vorig jaar deden medewerkers van het ICN een eerste onderzoek naar het schilderij.