Nettowinst van Vopak omhoog

Het Rotterdamse Vopak, wereldmarktleider in tankopslag, heeft vorig jaar opnieuw geprofiteerd van een toenemende vraag naar energie. Vopak, dat 75 terminals exploiteert in 30 landen en over een opslagcapaciteit beschikt van meer dan 21 miljoen kubieke meter, zag vorig jaar de winst toenemen van 90,2 naar 129,4 miljoen euro. De omzet bedroeg 778 miljoen euro.

De winststijging, die geflatteerd is door een belastingmeevaller van 10 miljoen euro, is vooral te danken aan gunstige marktontwikkelingen. De vraag naar opslagcapaciteit blijft toenemen door de onbalans tussen productie en consumptie in verschillende regio’s, maar ook door het stijgende gebruik van olie- en chemieproducten in opkomende en groeiende economieën. China is daarvan de belangrijkste.

Ook de toenemende vraag naar milieuvriendelijke brandstoffen als bio-ethanol en biodiesel genereert een grotere vraag naar opslagcapaciteit. Vopak wil tot en met volgend jaar 1,7 miljoen kubieke meter aan zijn opslagcapaciteit toevoegen. Op de Maasvlakte ontwikkelt Vopak bijvoorbeeld een terminal voor vloeibaar gas. In Rostock (Duitsland) komt mogelijke de tweede gas-terminal van Vopak in West-Europa.

Rotterdam zit bijvoorbeeld al weer ruim boven de capaciteit die het zou hebben gehad na de fusie tussen Pakhoed en Van Ommeren, als de kartelautoriteit in Brussel het bedrijf niet had gedwongen capaciteit af te stoten.

Bestuursvoorzitter John Paul Broeders is positief over de toekomst. Dit jaar denkt Vopak minimaal een 10 procent hoger bedrijfsresultaat te behalen dan in 2006, toen dit resultaat uitkwam op 216 miljoen euro.