‘Magpies’ geven AZ voetballes

Teleurstelling bij AZ-spelers na het laatste fluitsignaal. Foto Reuters AZ Alkmaar's players leave the pitch after their UEFA Cup second knockout round, first leg soccer match against Newcastle United in Newcastle March 8, 2007. REUTERS/Nigel Roddis (BRITAIN) REUTERS

Newcastle United 4 AZ 2

Ruststand 4-1. 7. Steinsson (eigen doelpunt) 1-0, 22. Dyer 2-0, 23. Martins 3-0, 31. Arveladze 3-1, 37. Martins 4-1, 72. Koevermans 4-2. Scheidsrechter: Busacca (Zwi). Toeschouwers: 24.000.

AZ ondervond gisteravond op pijnlijke wijze het verschil tussen de eredivisie en de Premier League. De formatie van Louis van Gaal dacht tegen Newcastle United met combinatievoetbal de tegenstander te kunnen verrassen. Engelse ploegen zijn nu eenmaal tactisch niet zo sterk, zo wordt in Nederland vaak geredeneerd. En moest AZ zich nu aanpassen aan de nummer elf van Engeland? De club uit Alkmaar begon in St. James’ Park vol zelfvertrouwen aan de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi.

Op het veld werd direct duidelijk dat Newcastle United zich niet op dezelfde wijze liet wegzetten als FC Utrecht, NAC of Vitesse. Newcastle-trainer Glenn Roeder had zijn elftal het veld ingestuurd met de opdracht om er vooral een fysieke wedstrijd van te maken. Een typisch Engelse strijdwijze waaraan de voetballers van AZ niet gewend zijn. De enig overgebleven Nederlandse deelnemer aan het UEFA-Cuptoernooi kreeg een lesje in internationaal voetbal. Na 23 minuten stonden The Magpies al met 3-0 voor en dreigde een complete afstraffing voor de nummer twee van Nederland.

De beleidsbepalers bij AZ mogen dan tegen alles en iedereen roepen dat de club naar de top wil, maar gisteravond bleek dat een deel van de huidige spelersgroep daarvoor te licht is. Profs als Boy Waterman, Nourdin Boukhari, Gretar Steinsson en Julian Jenner steken schril af tegen spelers als Shay Given, Damien Duff, Kieron Dyer en Obafemi Martins.

De Engelsen lieten zich niet verrassen door het combinatievoetbal. Daar waar fouten van AZ in de eredivisie zelden of nooit worden afgestraft, sloeg Newcastle United genadeloos toe. De aanvallen van de Toon Army waren een lust voor het oog. Na zeven minuten spelen zette Duff met een prachtig hakje Dyron aan de linkerkant van het veld vrij. De voorzet van de nummer acht werd op knullige wijze door Steinsson in het eigen doel gewerkt. In de 22ste minuut was het Dyer zelf die na een prachtig doorgetikte bal van Antoine Sibierski op Waterman afging en hem verraste met een boogballetje. De Nigeriaan Martins bewees bij het derde doelpunt zijn waarde. Misschien wel de snelste spits op aarde slalomde zich langs de verdedigers van AZ en schoot de3-0 binnen. Aan alle doelpunten van Newcastle United gingen verdedigingsfouten vooraf.

Van Gaal keek vanaf de bank lijdzaam toe hoe zijn ploeg werd gekleineerd. Al zei de coach achteraf dat hij het spel in de eerste helft „niet zo slecht” had gevonden. AZ had immers „een optisch overwicht” gehad. Om die laatste constatering zal Newcastle-coach Roeder waarschijnlijk hard hebben gelachen. Vooraf liet de Engelse oefenmeester al weten dat het aardig was dat AZ vol tactische varianten zat, maar echt onder de indruk was hij daarvan niet. „Wij spelen in de Premier League”, liet Roeder droogjes weten.

Dat het kapitaalkrachtige Newcastle United zelf geen wonderploeg is bleek uit de wijze waarop het AZ terug liet komen in een wedstrijd die eigenlijk al gespeeld was. De frivool spelende Jenner mocht na een half uur aan de rechterkant doorzetten en plaatste de bal precies op het hoofd van de volledig vrijstaande Shota Arveladze. De vijftienhonderd AZ-fans hadden even reden tot juichen. Maar zes minuten later straften Nolberto Solano en Martins van Newcastle opnieuw een fout bij AZ af en stond na 45 minuten een 4-1 voorsprong op het scorebord.

In de tweede helft probeerde Newcastle United vooral de ruime voorsprong te consolideren, terwijl AZ nu wel met enig overleg op zoek ging naar nog een treffer. Die kwam er. Al mocht Alkmaar Zaanstreek van geluk spreken dat de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca een strafschop zag in een handsbal van Steven Taylor. Invaller Moussa Dembélé ging achter de bal staan, maar schoot het presentje veel te slap in. Ook in de rebound ging de Belgische international in de fout door de bal eerst aan te nemen. In de kluts zorgde Danny Koevermans voor de 4-2.

Een bevrijdend doelpunt voor AZ, waardoor de hoop op een plaats bij de laatste acht toch nog levend is. Newcastle maakte voor eigen publiek echter duidelijk dat AZ volgende week vooral minder naïef dient te spelen. Misschien moet de club toch eens naar het zakelijke PSV kijken. In Eindhoven weten ze beter hoe groot het verschil is tussen de eredivisie en de Premier League.

    • Koen Greven