Maarten, Japi, Quinten , of toch Frits?

De ene verkiezingsuitslag is nog maar net geweest, of de volgende komt er al weer aan. Aanstaande zondag, tijdens de Avond van het Boek bij de NPS, wordt de winnaar bekendgemaakt van de verkiezing van het favoriete fictieboek van de Nederlandse lezer. De afgelopen weken brachten meer dan elfduizend mensen een stem uit op een van de tien titels op de toplijst van de site www.hetbesteboek.nl. Driekwart daarvan schreef daarbij een motivatie die zijn of haar stem verdubbelde; 1400 stemmers vergaten hun stem per e-mail te bevestigen, waardoor die niet meetelt voor de einduitslag.

Het werd net vóór de sluitingsdatum van de stemming (2 maart) een nek-aan-nekrace tussen twee boeken waarvan we alleen mogen zeggen dat ze geschreven zijn door een man en gepubliceerd na 1860. Ook tussen de nummers 3 tot en met 5 en de nummers 6 tot en met 9 waren de verschillen minimaal. Misschien kwam dat doordat alleen de sterkste van de tiplijst van 250 titels waren overgebleven; misschien lag het aan het enthousiasme van de bekende lezers die optraden als ambassadeur voor een van de boeken.

Schrijver Milan Kundera roemde De donkere kamer van Damokles als ‘een rijke roman die bezeten is van het werkelijke’; geoloog Salomon Kroonenberg noemde Nooit meer slapen het schrijnendste boek over de zinloosheid van het bestaan; psycholoog Douwe Draaisma karakteriseerde Hersenschimmen als ‘een kunststuk’, fysicus Robbert Dijkgraaf De ontdekking van de hemel als het ‘ultieme jongensboek’, en radiomaker Wim Noordhoek De avonden als ‘het boek dat overbleef’. De zangeres Fay Lovsky vond De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje nog net zo actueel als in 1918; de architectuurkenner David Keuning prees Publieke werken, en de volkskundige Gerard Rooijakkers Het Bureau; terwijl de politici Femke Halsema en Jeltje van Nieuwenhoven zich ontfermden over Max Havelaar (‘het beste Nederlandse boek ooit verschenen’) en Het huis van de moskee (‘een verhaal van een rasverteller’).

Nog twee nachtjes slapen en we weten wat de gewone Nederlandse lezer vond.

De Avond van het Boek, zondag, Ned.3, 20.30u.

    • Pieter Steinz