Jonge Fries heel seizoen superieur op vijf kilometer

Sven Kramer won gisteren bij de WK afstanden volgens verwachting de vijf kilometer. Hij is op zijn favoriete afstand al elf races ongeslagen en lijkt de opvolger van Gianni Romme.

Maarten Scholten

De marge waarmee Sven Kramer gisteren zijn eerste wereldtitel op de vijf kilometer won, was kleiner dan verwacht. Zijn Italiaanse tegenstander Enrico Fabris dwong de Fries tot het uiterste en eindigde als tweede. Carl Verheijen won brons.

De 20-jarige Kramer reed wisselende rondetijden en kwam niet in de buurt van zijn eigen wereldrecord. Na drie kilometer moest hij zelfs toezien hoe Fabris brutaal de leiding nam. De reactie mocht er zijn. Kramer versnelde met formidabele rondjes van 28,5 en 28,7 en kon vervolgens superieur omkijken waar de Italiaanse stylist bleef. Op de streep bleek het verschil niet eens zo groot: 6.10,70 tegen 6.12,53. Toch was de titel geen moment in gevaar.

De Europees en wereldkampioen allround is al langer superieur op de vijf kilometer. Vorig seizoen ging hij vooral naar de Winterspelen van Turijn om goud te halen op die afstand. Eerder dat jaar had hij het wereldrecord afgepakt van de Amerikaan Chad Hedrick, op diens thuisbaan in Salt Lake City. „Nu moet hij elke dag onder het bord bij de ingang lopen waar mijn record op staat”, gniffelde Kramer. Maar Hedrick lachte het laatste, toen hij Kramer versloeg op de olympische vijf kilometer en goud won. Sinds die pijnlijke nederlaag is Kramer ongeslagen op zijn favoriete afstand. Eind vorig seizoen won hij de vijf kilometer bij de wereldbekerfinale en bij de WK allround, de laatste met één honderdste voorsprong op Hedrick. Dit seizoen is de marge aanzienlijk groter. Niet alleen met de Amerikaan, die na een luie zomer geen moment in vorm kwam, maar ook met de rest. Slechts ploeggenoot Verheijen en gisteren Fabris konden het spoor enigszins volgen.

Eskil Ervik droomde er vóór dit seizoen van als eerste schaatser een vijf kilometer onder de zes minuten te rijden. In zijn eerste onderlinge confrontatie met Kramer, bij de wereldbeker in Berlijn, verloor hij met meer dan zeven seconden. „Sven is Heiden”, reageerde de ervaren Noor toen. Op de klok van het Berliner Sportforum stond 6.09,76, een ongeëvenaarde tijd voor een laaglandbaan. Kramer reed in zijn negen winnende races van dit seizoen baanrecord op baanrecord, én een wereldrecord, vorige week in Calgary: 6.07,48.

De laatste schaatser die ‘de vijf’ zo domineerde, was de dit seizoen gestopte Gianni Romme. De huidige trainer van Anni Friesinger won drie wereldtitels en olympisch goud. Hij brak vier keer het wereldrecord en won onder coach Peter Mueller drie keer op rij de wereldbeker. Kramer weet wat hem nog te doen staat.

    • Maarten Scholten