J’accuse van de boekenweek ook dit jaar weer aanwezig

Door een onzer redacteuren

Ondanks de vele protesten die de prijs elk jaar weer over zich afroept, wordt ook dit jaar op de eerste dag van de Boekenweek weer de Gouden Doerian uitgereikt in café Schiller te Amsterdam. ‘Elk jaar verschijnen in Nederland romans en verhalenbundels die het niet waard waren gedrukt te worden’, zo luidt de intentieverklaring van de prijs. ‘De Gouden Doerian is een luidkeels „j'accuse”, een afkeurend fronsen en een idealistisch streven ineen’.

Vorig jaar ging de Gouden Doerian naar Carla Boogaarts voor haar roman Roes. In het juryrapport stond: ‘Dat waardeoordelen gelijkwaardig zijn, betekent niet dat over smaak niet valt te twisten, noch dat er geen evidente taal- en stijlfouten bestaan. En omdat een literaire prijs een discussie moet openen in plaats van afsluiten, proberen wij het twistgesprek te openen. Wie zoekt naar argumenten in juryrapporten voor ‘goede’ boeken, komt vaak bedrogen uit. Veelal zwamt men maar wat in de ruimte. Hiertegen wil de Gouden Doerian- jury zich verzetten’.

De genomineerden van dit jaar zijn: Mirjam Boelsums, In zeven dagen (Augustus); Nico Dros, Dromen van de bok (Van Oorschot); Al Galidi, Maanlicht moerassen (Meulenhoff/Manteau); August van Goethe, De laatste salto (Aspekt); Heere Heeresma, Kijk, een drenkeling komt voorbij (De Arbeiderspers); Janneke Jonkman, Verboden te twijfelen (Prometheus); Bart van Lierde, Een sprong naar de hemel (Van Gennep).

Zie ook: www.goudendoerian.nl