In Thailand voor drugs veroordeelde Kuijt weer terug

Den Haag, 9 maart. De in 1997 in Thailand tot levenslang veroordeelde Machiel Kuijt is vanmorgen aangekomen in Nederland. Hij is daar direct voorgeleid en vrijgelaten. Kuijt, die veroordeeld werd wegens drugssmokkel, is de eerste in Thailand gevangen Nederlander die gebruik maakt van de Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen (WOTS). In december werd al duidelijk dat Kuijt naar Nederland zou worden overgebracht. Levenslang gestraften moeten voor een drugsdelict acht jaar doorbrengen in een Thaise gevangenis voordat een verzoek tot overbrenging op basis van dat verdrag kan worden ingediend. Nederland heeft sinds april 2005 een apart verdrag met Thailand, mede dankzij inspanningen van koningin Beatrix, die de kwestie tijdens een staatsbezoek aan de orde stelde. Kuijts familie heeft in een verklaring laten weten dat zij hoopt op terughoudendheid van de pers.