Iedereen is hier neger

Cas van Kleef (18) reist door Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Om uit te vinden hoe je het beste de wereld verbetert.

Een gevoel van veiligheid De container van Fatuma Amazi heeft naast het bieden van woonruimte een nevenfunctie. Hij fungeert tevens als kapsalon. En met succes. Amazi werkt doordeweeks van 9.00 tot 17.00 uur. Maar op zaterdag en zondag verlengt ze haar openingstijden. Het wonen in het metalen bouwwerk bevalt haar wel. „Mijn kostbare apparatuur is veilig in de container, daarom ben ik er content mee.” Fatuma Amazi sits in the container the container she uses as a hair salon at the TGI Fridays area of Dar Es Salam Tanzania. She works from 9 to 5 most days, but on the weekends she stays open late, catering to the patrons at the nearby cafes. She says as she turns another page of her of her newspaper, "My expensive eqipment is safe in the container when it is locked, that is why I like it".Copyright Jeffrey Barbee Barbee, Jeffrey

Het is koud in Tanzania. Dat is het eerste wat ik denk als ik uit het vliegtuig stap. Mijn tweede gedachte gaat uit naar de trui die ik heb meegenomen. Mijn enige. Al die familieleden die mij bezwoeren dat het bloedjeheet is in Afrika, kunnen een schop onder hun kont krijgen. Samen met Jan, mijn medereiziger voor een week, loop ik de bagagehal in. En daar schrik ik toch even: iedereen is hier neger. Nou moet dat toch geen verrassing voor me zijn; ik ben immers in Afrika. Maar mijn bleke winterhuid trekt opeens wel erg de aandacht. Ik ben nu de buitenstaander.

De afgelopen vier jaar wilde ik niets liever dan reizen naar verre landen en me een echte wereldburger voelen. Maar naarmate ik dichter bij mijn eindexamen kwam, kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik – behalve de wereld zien – ook iets voor die wereld wilde betekenen. Naar Peru gaan om schooltjes te bouwen, of Engelse les in Nepal geven. Het maakte me eigenlijk niet zoveel uit, als ik me maar nuttig kon maken. En mijn hulp zou sowieso goed zijn, want ik deed het vrijwillig. Baat het niet, dan schaadt het niet. Toch?

Ik merkte dat steeds meer mensen om mij heen ook de behoefte kregen om iets goeds te doen voor de wereld. Maar hoe, dat is lastig. Je kunt natuurlijk gewoon geld geven aan een goed doel, maar je weet niet hoeveel daarvan naar corrupte projectleiders gaat die er een gezellig vakantiehuisje van kopen. En je voelt je ook niet echt een barmhartige samaritaan als er simpelweg elke maand 3 euro van je rekening wordt afgeschreven.

De wereld verbeteren moet natuurlijk ook een beetje leuk zijn. De komende zes maanden ga ik dat proberen. Ik reis door Tanzania, Egypte, Thailand, India, Mexico en Suriname om uit te zoeken wat ik als Nederlandse jongen nou echt kan betekenen. Ik krijg van Spunk 50 euro per dag voor mijn missie, maar daar moet ik zelf ook van leven.

Wat kan ik op die manier bereiken? Ben ik nuttiger met mijn handen, mijn hoofd of mijn geld? Ik kan proberen iedereen van eten te voorzien, maar ik beteken voor sommigen misschien wel meer als ik ze help met hun liefdesverdriet. Ik zal ook bij liefdadigheidsinstellingen langsgaan, om te kijken hoe die met jouw 3 euro de strijd aangaan tegen armoede, aids of milieuvervuiling. Want misschien kunnen zij écht veel beter helpen dan zo'n 19-jarige betweter als ik.

Ik heb eindelijk mijn rugzak gelokaliseerd op de lopende band. Als ik hem openrits om mijn trui te pakken, verzamelen zich tientallen Afrikanen om me heen.

‘Hallo, ik ben Cas uit Zaandam, wie kan ik helpen?’

Tweewekelijks nieuws van Cas op spunk.nl en www.casopreis.blogspot.com

    • Cas van Kleef