Hongaren willen per se geen Pireziërs toelaten

Pirez is geen land en Pireziërs bestaan niet. Toch is een meerderheid van de Hongaren tegen de komst van asielzoekende Pireziërs.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Hongaarse Tarki Instituut, dat onderzoek deed naar xenofobie in Hongarije. Het Hongaarse blad Népszabadság meldde deze week de resultaten.

Volgens het instituut vindt 27 procent van de Hongaren dat geen enkele asielzoeker toegang tot Hongarije moet krijgen, ongeacht zijn herkomst en ongeacht de reden van zijn asielaanvraag. Zes procent wil juist alle asielzoekers toelaten. Het percentage Hongaren dat vindt dat immigranten een negatieve invloed uitoefenen op de eigen samenleving is een van de grootste in Europa: alleen in Tsjechië en Oostenrijk is het percentage hoger.

Vooral de komst van Arabieren, Chinezen, Russen en Roemenen wordt afgewezen. Om te onderzoeken hoe de Hongaren staan tegenover de komst van mensen van wie ze absoluut niets weten (en tegen wie ze dus eigenlijk niets kunnen hebben), introduceerden de sociologen van het in Boedapest gevestigde Tarki Instituut een etnische groep die niet bestaat, de Pireziërs, en onderzochten of zij welkom zijn. Het antwoord is nee. En de afkeer van Pireziërs groeit. In februari vorig jaar vond 59 procent van de ondervraagden dat asielzoekers uit Pirez in Hongarije niet welkom zijn. Nu is dat 68 procent.

De afkeer van Pirezische asielzoekers kan geen rationele oorsprong hebben; ze bestaan immers niet. Betekent dat dat persoonlijke ervaringen niets van doen hebben met xenofobie? De onderzoekers van het Tarki Instituut willen die vraag niet beantwoorden.

Wel hebben ze onderzoek gedaan naar standpunten jegens homoseksuelen en Roma (zigeuners). Uit dat onderzoek bleek dat persoonlijke ervaringen met Roma de vooroordelen tegen hen niet duidelijk verminderen.

Dat blijkt anders te liggen bij homo’s en asielzoekers: Hongaren met homoseksuelen en asielzoekers in hun kennissenkring zijn aanzienlijk toleranter dan Hongaren zonder zulke kennissen.

Bekijk de website van het Tarki Instituut (in het Engels): tarki.hu/en