Heksenjacht

Heksenjacht Het Nationale Toneel speelt Heksenjacht van Arthur Miller, over de heksenprocessen in het Amerikaanse plaatsje Salem in de zeventiende eeuw. Toen het stuk in 1953 in première ging, was het voor iedereen duidelijk dat Miller in feite de communistenjacht hekelde, die toen heel artistiek Amerika bedreigde. Maar de parallellen met het heden liggen ook voor het oprapen: de obsessie met zuiverheid en met de duistere kant van de reli-fundi’s, en de wraakzuchtige angstpsychose waarin een gemeenschap kan raken. Franz Marijnen regisseert een grote cast, met Wendell Jaspers als Abigail, de lichte dienstmeid die uit wrok en machtshonger Salem naar haar hand zet. Tournee t/m 19 mei. Inl. 070–3181444 of www.nationaletoneel.nl Foto Leo van Velzen Den Haag, 24-02-07. Beeld uit de voorstelling "Heksenjacht" van Arthur Miller bij Het Nationale Toneel , regie Franz Marijnen. Foto Leo van Velzen Velzen, Leo van

Het Nationale Toneel speelt Heksenjacht van Arthur Miller, over de heksenprocessen in het Amerikaanse plaatsje Salem in de zeventiende eeuw. Toen het stuk in 1953 in première ging, was het voor iedereen duidelijk dat Miller in feite de communistenjacht hekelde, die toen heel artistiek Amerika bedreigde.

Maar de parallellen met het heden liggen ook voor het oprapen: de obsessie met zuiverheid en met de duistere kant van de reli-fundi’s, en de wraakzuchtige angstpsychose waarin een gemeenschap kan raken. Franz Marijnen regisseert een grote cast, met Wendell Jaspers als Abigail, de lichte dienstmeid die uit wrok en machtshonger Salem naar haar hand zet.

Tournee t/m 19 mei. Inl. 070–3181444 of www.nationaletoneel.nl