HEBBEN

TomTom zoekt een nieuwe richting met ingebouwde systemen.

Je hoeft maar in de file om je heen te kijken om te constateren dat de markt voor losse GPS-systemen snel verzadigd raakt: op de helft van de dashboards prijkt al zo’n navigatiesysteem. Om de moordende concurrentie enigszins voor te blijven moet de Nederlandse navigatiekoning TomTom met iets nieuws op de proppen komen. In plaats van de poor mans navigation die met zuignap aan de autoruit bevestigd worden, zoekt TomTom z’n heil in ingebouwde navigatieapparatuur voor de auto. Geen gehannes meer met kabels, adapters en losse gps-muizen. De ontwerpen voor deze apparaten zijn afgelopen week uitgelekt en de geruchtenmolen draait op volle toeren. Het belangrijkste nieuwe model, TomTom Duo, kan vermoedelijk in het dashboard geklikt worden. Er is een dockingstation voor een iPod en het geluid kan door de autoradio worden versterkt. Met andere woorden, het wordt een complete multimedia-TomTom dat zijn geluid niet alleen meer uit dat benepen tweetertje perst, maar in full stereo door de wagen laat galmen. Ondanks z’n nieuwe specificaties zal de TomTom Duo vooral beoordeeld worden op zijn prijs. Want geïntegreerde autonavigatiesystemen van Pioneer of VDO Dayton zijn tot nu toe een stuk duurder dan losse gps-systemen.

Daarnaast lekte een ontwerp uit voor een TomTom met een simkaartlezer. Behalve om te bellen kan de mobiele verbinding ook dienen om verkeersinformatie te ontvangen (hoewel dat ook via de fm-radio kan). Deze nieuwe TomTom Go 715 zou ook de rittenadministratie kunnen bijhouden en communiceren met TomTom Webfleet. Dat is een pakket voor leaserijders en wagenparkbeheerders. De nieuwe Tom-Toms zijn waarschijnlijk voor het eerst te zien op de Cebit, een grote IT-beurs in Hannover die volgende week wordt gehouden.

Marc Hijink

Meer TomTom-foto’s opwww.nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink