Georgië stuurt 1150 extra man naar Irak: signaal aan de NAVO

Georgië zal zijn militaire aanwezigheid in Irak uitbreiden van 850 tot meer dan 2.000 man. Dat heeft de ambassadeur van de voormalige Sovjet-republiek in Washington gisteren verklaard.

De aankondiging kwam op een moment dat het politieke debat in de Amerikaanse hoofdstad beheerst werd door het nieuws dat de Democraten werken aan plannen om president Bush onder druk te zetten alle Amerikaanse gevechtstroepen in 2008 terug te trekken. De Britse premier Blair heeft gezegd dat hij de komende maanden zo’n 1.600 troepen uit Irak wil terugtrekken. En Denemarken zal in augustus al zijn grondtroepen terug laten keren.

Maar Georgië stuurt aan op meer dan een verdubbeling van zijn manschappen voor de duur van ten minste een jaar, aldus de verklaring die de ambassadeur afgaf namens de Georgische president Saakasjvili. Georgië zal met de Amerikaanse en Iraakse autoriteiten overleggen over de vraag hoe en waar de extra manschappen zullen worden ingezet.

„We begrijpen dat het komende jaar beslissend zal zijn voor de stabilisering van het land”, aldus de verklaring. „We willen al het mogelijke doen om het Iraakse volk en de coalitiepartners te helpen om Irak stabiliteit, vrede en vrijheid te brengen.”

Volgens ambassadeur David Sikharulidze hoopt zijn regering met dit gebaar haar kansen naar toetreding tot de NAVO te vergroten. „Door bij te dragen aan deze internationale operaties hopen we te laten zien dat we niet alleen een consument van veiligheid zijn maar ook een leverancier”, aldus Sikharulidze.

Onlangs kondigde Georgië aan dat het ook bereid is troepen te leveren voor de missie onderleiding van de NAVO in Afghanistan. Met behulp van Amerikaanse adviseurs is Georgië bezig zijn strijdkrachten te moderniseren.

Rusland is hoogst ongelukkig met de nauwe Georgische betrekkingen met het Westen en in het bijzonder met het vooruitzicht van een mogelijk NAVO-lidmaatschap van het kleine buurland. Vorige maand beklaagde president Putin zich daarover nog op een internationale conferentie. (AP)