En verder

Boris Idols-winnaar is volwassen geworden en brengt meer doorleefde soul en funk. Voor live optredens heeft hij een jonge en gretige band, anders dan de broodmuzikanten die na Idols aan hem werden toegevoegd.

9 maart, Paradiso, Amsterdam, www.paradiso.nl, 10 maart, Paard van Troje, Den Haag, www.paard.nl

The Mighty 8 Bij The Mighty 8, een initiatief van het Popinstituut ter promotie van Nederlandse vrouwen in de urbanmuziek, is vooral de soul goed vertegenwoordigd. Sabrina Starke die in stem, kracht en uitstraling doet denken aan soulkoningin Mary J. Blige zonder haar te kopiëren, blinkt uit in soul-met- een-rauw-randje.

9 maart, LVC Cultuurpodium, Leiden, www.lvc.nl

Gergjev Valery Gergjev dirigeert zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen in een fraai Brahms-programma. De opening is de Akademische Festouverture. Het concert besluit met de Symfonie nr. 4.

9 en 11 maart, De Doelen Rotterdam, www.dedoelen.nl

Balkan Beat Box Balkan Beat Box weet op een originele en creatieve manier het publiek te verrassen met hun krachtige en opzwepende combinatie van Balkan , Israëlische en mediterrane invloeden. Daarbij vermengen zij stijlen als electro, hip-hop en reggae.

11 maart, Doornroosje, Nijmegen, www.doornroosje.nl

The Magic Numbers The Magic Numbers zijn twee koppels van broer en zus, ex-buren. The Beach Boys zijn hun helden en ze maken tijdloze liedjes uit alle stijlen en periodes.. Pin ze niet vast op de sixties, maar de jaren zestig van de vorige eeuw en vooral de naïef/ melodieuze liedjes van The Mama’s & The Papa’s zijn nooit ver weg.

13 maart, Tivoli, Utrecht, www.tivoli.nl

Lionel Richie Een hogere balladedichtheid dan bij Lionel Richie is in Ahoy waarschijnlijk nog nooit gemeten. Zeker de helft van zijn repertoire bestaat uit zwoele soulslijpers en power ballads van het type Hello en All night long. Toch is de 50-jarige Richie na meer dan 30 jaar in de muziek nog steeds geen karikatuur à la Barry White.

14 maart, 15 maart, Ahoy', Rotterdam, www.ahoy.nl

Lang Lang De jonge en virtuoze Chinese pianist Lang Lang speelt het Vierde pianoconcert van Beethoven bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

14, 15, 16 maart, Concertgebouw, Amsterdam, www.concertgebouw.nl

Bovenkamermuziek Het Asko Ensemble en Palinckx spelen Bovenkamermuziek, liederen en monologen tussen gek en gewoon met muziek van Jacques Palinckx, Mayke Nas en Yannis Kyriakides, geïnspireerd op processen in de hersenen.

14 maart, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. www.muziekgebouw.nl

Amati Dagen Na ‘Amati in concert’ in 2005, gewijd aan de 500 geboortedag van de Italiaanse vioolbouwer, ‘vader’ van de moderne viool en cello, zijn er in Maastricht de Amati Chamber Music Days, met kamermuziekconcerten in het Theater a/h Vrijthof, workshops en educatieve evenementen op vier andere locaties.

Amati: 9 t/m 11 maart Maastricht. Inl: www.amati500.nl