En verder

Lacet en Nancy De twee jonge fotografen Yvonne Lacet en Nancy Lee exposeren hun werk in de galerie van het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF). Yvonne Lacet roept in haar minimalistische fotografie associaties op van concrete beelden, maar niets is wat het lijkt. Nancy Lee maakte in Azië, de VS en Europa beelden van patronen en bewegingen van verstedelijkte gebieden. t/m 17 mrt, ACF, Amsterdam. Inl 020-6224899.

OOG - EYE: Foam presenteert een unieke, speciaal voor Nederland samengestelde selectie werken uit de ‘Collection Dancing Bear’ van de Amerikaanse verzamelaar W.M. Hunt. Deze uitzonderlijke collectie omvat ruim 1000 werken en heeft een even duidelijk als ongebruikelijk thema: de afwezigheid van de directe blik bij degene die is gefotografeerd. De foto’s tonen mensen met de ogen gesloten of neergeslagen, gesluierd of verwond, of van wie de gezichten of lichamen van de camera zijn afgewend. T/m 15 april, FOAM, Amsterdam. www.foam.nl

Eva Besnyö, onbekende foto’s en Robert Capa, retrospectief. Robert Capa en Eva Besnyö, twee grote fotografische vernieuwers en beiden van Hongaars-joodse afkomst, waren goed bevriend met elkaar en worden nu voor het eerst in een dubbelexpositie samengebracht. t/m 20 mei, Joods Historische Museum, Amsterdam. Inlichtingen: www.jhm.nl en 020-6269945

Zoete Paradijs; Foto’s en films van Paul de Nooijer. Een selectie uit 40 jaar foto’s en films van Paul de Nooijer volgt de ontwikkeling van deze Nederlandse topfotograaf en filmer, die steeds opnieuw onverwachte wegen insloeg. t/m 1 april, Coda, Apeldoorn, Inlichtingen: www.coda-apeldoorn.nl en 055-5268400

De Zilveren Camera 2006 Prijzen voor de Nederlandse persfotografie. t/m 17 april, Fotomuseum, Den Haag, www.fotomuseumdenhaag.nl

Wildlife Photographer of the Year 2006. In de categorie ‘Dieren in hun omgeving’ is de Nederlander Jan Vermeer winnaar, met zijn op het eiland Aldabra gefotografeerde krab. t/m 6 mei, Museon, Den Haag, www.museon.nl

Marnix Goossens Fotowerken. Een keuze uit het totale oeuvre van de fotograaf Marnix Goossens (Leeuwarden, 1967 ) met zelfportretten en natuurbeelden, gemaakt tussen 1996 en 2007. Eind jaren negentig brak Goossens door met zorgvuldig geënsceneerde en gecomponeerde foto’s van interieurs die bestempeld waren als ouderwets en kitscherig.

T/m 18 mrt, Vrije Academie, Den Haag. Inl www.vrijeacademie.org of 070- 3638968.

De eindeloze oorlog. Martin Romers. Een indringend portret van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. In deze tentoonstelling geeft Roemers de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk een gezicht door veteranen uit verschillende landen met hun persoonlijke verhalen te portretteren.

T/m 3 juni, Kunsthal, Rotterdam, Inl: www.kunsthal.nl of 010-44 00 301