En verder

Familie Avenier

De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos. Deze theatermarathon gaat over een Brabantse familie en tegelijk over de hele Hollandse geschiedenis sinds 1955. Acteurs als Carine Crutzen, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat halen maximale tragiek en humor uit hun tekst.

Tournee t/m 6 mei. Zie voor inlichtingen: www.hettoneelspeelt.nl

Lichaam

Schuchterheid, verlegen spel, vragende blikken en veel stiltes: het is niet het eerste waaraan je denkt bij toneel. Toch munt Lichaam van Olivier Provily bij het Zuidelijk Toneel uit door veel aarzelingen en vertragingen. Intrigerend theateravontuur.

Tournee t/m 17 maart. Inlichtingen: www.hzt.nl

Het wijde land

De Theatercompagnie van Theu Boermans brengt Het Wijde land, van Arthur Schnitzler, over een echtpaar dat in aanvaring komt over de huwelijkstrouw. Man en vrouw nemen allebei een bijzit, maar de man – die juist zo vóór het open huwelijk was – kan de jeugd van zijn rivaal niet verdragen. Het drukt hem op zijn eigen ouderdom na een zinloos leven. Met Mark Rietman, Katja Herbers.

Schouwburg Amsterdam. Tournee t/m 26 april. Inlichtingen. www.theatercompagnie.nl

Nachtschade

Voor de dansvoorstelling Nachtschade tracht het Vlaamse gezelschap Victoria striptease en modern danstheater samen te brengen. Het vroeg zeven choreografen en regisseurs om een korte dans of scène te maken voor professionele striptease-dansers. Met werk van o.a. Alain Platel, Wim Vandekeybus, Eric De Volder, Caterina Sagna. Met live muziek van Ad Cominotto.

Tournee door België; 30 en 31 mei in Rotterdamse Schouwburg. Inlichtingen: www.victoria.be.

Blackbird

Tweeënvijftig jaar na Lolita en dertig jaar na Het debuut brengt het Nationale Toneel Blackbird, over de liefde van de 40-jarige Ray en de 12-jarige Una. de Schotse schrijver David Harrower laat de twee geliefden elkaar jaren later ontmoeten, om hun verschillende versies naast elkaar te zetten. Ze zijn allebei door de hel gegaan, de een heeft een heel nieuw leven opgebouwd, de ander kan, of wil, dat niet. Het verleden achter je laten is ongetwijfeld het verstandigste, maar daar moet je wel toe in staat zijn. En ‘vergeten’ is een belediging voor de ander.

Tournee t/m 8 april. Inlichtingen: www.nationaletoneel.nl.

Spoedcursus Humor

Cartoonschrijver (Bastiaan Geleijnse (Fokke & Sukke) en cabaretier Rob Urgert geven de Spoedcursus Humor, een voorstelling over humor verluchtigd met lichbeelden. Urgert, de cabaretier van de twee, is de man die losjes met de microfoon heen en weer loopt en als een komiek de zaal bespeelt. Terwijl de studieus ogende Geleijnse voornamelijk achter het spreekgestoelte staat en op droogkomische toon zijn cursusmateriaal voorleest.

Tournee t/m 26 april. Inlichtingen: www.cursushumor.nl

Sándor Márai

Na het prachtige toneelstuk Gloed, naar de gelijknamige roman van de Hongaarse schrijver Sándor Márai, brengt regisseur en bewerker Ursul de Geer ook het boek Kentering van een huwelijk als een theatervoorstelling.

Tournee t/m 5 juni. Inl: www.impresariaatwallis.nl