En verder

Primitieve diptieken In Antwerpen is een bijzondere expositie te zien met ongeveer 35 tweeluiken van de Vlaamse Primitieven. De relatief kleine 15de-eeuwse diptieken werden gemaakt door meesters als Jan van Eyck, Albrecht Bouts, Rogier van der Weyden, Quinten Massys en Hans Memling en komen uit musea van over de hele wereld.

Vlaamse Primitieven, t/m 27 mei, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen, www.kmska.be

Kasteelpapier De titel van de expositie Papier uit oost en west in het mooie kasteeltje d’Ursel tussen Brussel en Antwerpen dekt een dubbele adellijke lading. De ene papiersoort is de unieke verzameling gedecoreerde Chinese muurbespanningen en deurstukken, die na restauratie zijn teruggeplaatst. Het tweede papier betreft de bibliotheek van de hertogen d’Ursel; aan de hand van bewaarde bibliotheekcatalogi werd het – encyclopedisch te noemen – boekenbezit gereconstrueerd.

Papier uit Oost en West, t/m 22 april, Kasteel d’Ursel, Hingene, www.kasteeldursel.be

De dynastie Wolfers-Meesters in zilver

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van het oeuvre van het gerenommeerde huis Wolfers, dat vooral door de artistieke productie van Philippe naam en faam verkreeg. Meesters in zilver , t/m 9 april, Designmuseum, Gent, www.designmuseumgent.be;

Het verborgen rijk, Chinese en Vlaamse kunst

Twee continenten, vijf eeuwen kunst, twee manieren van beelddenken. De internationaal gerenommeerde kunstenaar Luc Tuymans en conservator Yu Hui brengen een dialoog op gang tussen kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en China. Het verborgen rijk, t/m 6 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel, www.bozar.be

Pathos van Max Klinger Een aan hem gewijde expositie begint in Leipzig: de schilder, graficus en beeldhouwer Max Klinger kwam daar 150 jaar geleden ter wereld. Met zijn heel persoonlijke symbolisme overschreed Klinger bestaande grenzen. Hij veroorzaakte een schandaal met het schilderij van een poedelnaakte Christus, hij idealiseerde en fantaseerde, en van Beethoven maakte hij een grimmige componistengod in marmer. In zijn kunst gaat het om de pathos van het leven en vaak ook om de dood.

Max Klinger, t/m 30 mei, Museum der Bildenden Künste, Leipzig. www.mdbk.de.

Kurt Weill en de dans

Het Kurt Weill Fest in Dessau staat dit jaar in het teken van de moderne dans. Daar liet de door zijn samenwerking met Bertolt Brecht beroemd geworden componist zich sterk door inspireren. Zo is de Matrosen-Song uit de Dreigroschenoper een dansbare tango, de Bilbao-song een pure foxtrot en Surabaya-Johnny een echte blues.

Kurt Weill Fest, diverse locaties in Dessau. www.kurt-weill.de.

Lubitsch Lubitsch aus Berlin, stomme-filmmarathon ter ere van de 60 jaar geleden gestorven regisseur.

t/m 27 maart in Kino Babylon, Berlijn: www.babylonberlin.de

Rollend balletje Het Barbican kunstcentrum viert deze maand zijn 25ste verjaardag. Het net verbouwde centrum in de city van Londen heeft gedurende het jaar 25 evenementen gepland met festivals en co-producties.

Distance, The Curve, t/m 29 april, Barbican Art Gallery, Londen, www.barbican.org.uk