En verder

Das leben der Anderen.

Oscarwinnaar in de categorie Beste Buitenlandse Film. De politieke thriller van Florian Henckel von Donnersmarck speelt in Oost-Berlijn in 1984. De geheime dienst Stasi terroriseert de bevolking. Stasi-agent Wiesler (Ulrich Muhle) moet toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn geliefde afluisteren. Hoe meer Wiesler in hun leven wordt gezogen, des te meer moeite hij heeft zijn loyaliteit naar de staat te behouden. Regie: Florian Henckel. Met: Ulrich Muhle, Sebastian Koch.

12.08 East of Bucharest Droogkomisch filmdebuut van de Roemeen Corneliu Porumboiu verhaalt van twee gesjochten mannen die voor de tv mogen komen vertellen hoe zij revolutie maakten op de dag dat het regime van Ceaucescu viel. Maar gaandeweg ontstaat twijfel aan hun heldenrol. Regie: Corneliu Porumboiu. Met: Met: Ion Sapdaru, Teo Corban, Mircea Andreescu.

The departed

Met Oscars voor Beste Regie en Beste Film was deze snoeiharde maffiathriller de grote winnaar van de 79ste Oscaruitreiking. Matt Damon en Leonardo DiCaprio waren nooit beter, en dan is er ook nog Jack Nicholson, in de rol van zijn leven als maffiabaas Frank Costello, een boef zo oud, gemeen, idioot en charmant als geen er nog was.

Regie: Martin Scorsese. Met: Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon.

Notes on a Scandal

Perfect gecaste acteursfilm. Judi Dench en Cate Blanchett mogen schitteren in dit psychologisch drama over twee leraressen op een middelbare school van bedenkelijk allooi. Dench speelt de oudere, sarcastische Barbara, die als een baksteen valt voor de charmes van nieuwkomer Sheba (Blanchett). Via de dagboekaantekeningen van Barbara volgen we de ontwikkeling in hun verhouding. Maar die aantekeningen blijken drastisch te verschillen van de werkelijke situatie.

Regie: Richard Eyre. Met: Judi Dench, Cate Blanchett, Bill Nighy, Andrew Simpson.

The Last King of Scotland

De jonge Britse arts Nicholas (James McAvoy) reist af naar Oeganda. Daar raakt hij in de ban van de vrolijke en driftige dictator Idi Amin, een rol waarvoor Forest Whitaker de Oscar won voor Beste Acteur. Nicholas wordt Amins lijfarts en vertrouweling en is te kinderlijk om de ernst van de situatie in te schatten. Dat hij geen zicht krijgt op de werkelijke aard van het regime, wordt door de regie effectief onderstreept. Camera en montage zijn nerveus, de beelden vaak fragmentarisch.

Regie: Kevin Macdonald. Met: James Macavoy, Forest Whitaker.

The Queen

Stephen Frears’ The Queen beschrijft de machtsstrijd tussen koningin Elizabeth II van Engeland en de pas benoemde premier Tony Blair, na de dood van prinses Diana in 1997. Terwijl buiten de paleismuren de wereld gewoon doorraast, houdt men binnen vast aan tradities en protocollen die nooit ter discussie worden gesteld. Aan Tony Blair de taak om die te slechten. Helen Mirren (Elisabeth II) kreeg voor haar rol de Oscar voor beste actrice.

Regie: Stephen Frears. Met: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Alex Jennings.