Een experiment

Pieter Steinz (links), chef Boeken en Hans Steketee, chef Kunst NRC Handelsblad Foto Leo van Velzen Rotterdam, 21-02-07. Pieter Steinz en Hans Steketee. Foto Leo van Velzen NrcHb. - NH - 22-2-2007 Velzen, Leo van

Dit blad is een experiment. Het Cultureel Supplement en de bijlage Boeken verschijnen deze week elk in een ander formaat dan u gewend bent: half zo groot als een gewone krantenpagina maar dikker, gedrukt in full colour op zwaarder en witter papier, ‘schoongesneden’ en met een nietje door de rug.

Maar die operatie is meer dan cosmetisch. De redacties van beide katernen verlangen al een tijdje naar meer mogelijkheden dan een gewone, grote krantenpagina ons biedt. Het nieuwe formaat geeft ons, hopen we, de kans om u beter te informeren en onze artikelen mooier te presenteren. Bijvoorbeeld door een prettiger ritme in korte en langere artikelen. Door zwaardere reportages, interviews en achtergrondstukken af te wisselen met lichtere columns en ‘signalementen’. Door riant gebruik van kleurenfotografie, graphics en andere illustraties. En in een moderner, handzamer formaat.

‘Compacter’ en ‘meer beeld’ betekenen niet ‘minder’. Integendeel: deze culturele bijlage bevat meer tekst dan de pagina’s van een normaal Cultuur Supplement. Hetzelfde geldt voor de bijlage Boeken.

Met de oprichting van het Cultureel Supplement in 1971 was NRC Handelsblad de eerste Nederlandse krant met een wekelijkse cultuurbijlage. Het CS probeert sindsdien een originele en brede visie op kunst en cultuur te geven, met diepgang en entertainment. We doen dat in samenspraak met u, onze lezers. Wij geven u een leidraad door het veelzijdige kunstaanbod, u laat van u horen met brieven en email, en bijdragen aan essayprijsvragen. Zo verrijken uw inzichten onze bijlage en onze bijlage verbreedt, hopen we, uw culturele horizon. Die uitgangspunten zijn niet veranderd. De vorm deed dat van tijd tot tijd wel. De typografie werd moderner, kleurendruk deed zijn intrede, er kwam – in fasen – een afzonderlijke Boeken-bijlage en een wekelijkse Culturele Agenda.

Dit nummer van het Cultureel Supplement en van Boeken is zoals gezegd een experiment. Ze worden vandaag niet alleen verspreid met de krant, maar ook op de gisteren geopende kunstbeurs TEFAF in Maastricht en in boekhandels ter gelegenheid van de Boekenweek die de komende week losbarst. Beide bijlagen bevatten artikelen die op die thema’s zijn toegesneden.

Volgende week verschijnen we weer in de vertrouwde vorm.

Maar intussen willen we van u weten of u dit experiment waardeert. Daarom willen we u deelgenoot maken van onze overwegingen. En u nadrukkelijk vragen om uw mening te geven over dit cultuurmagazine. We hopen dat u ons wilt schrijven, op papier, of door een email te sturen naar cultuurproef@nrc.nl.

Bovendien nodigen we u uit om mee te doen aan het lezersonderzoek, dat u kunt vinden op www.nrc.nl/cultuurproef.